Zdravlje

Zdravlje

Niste sigurni kako pravilno očistiti i dezinficirati zaštitne maske za lice? Evo što savjetuju stručnjaci

shutterstock

Stručnjaci se slažu da su maske dobra zaštita jer stvaraju jaku barijeru od širenja virusa kapljičnim putem.

Upravo su te kapljice odgovorne za prijenos virusa, prema riječima dr. Stevea Pergama, medicinskog direktora odjela za prevenciju infektivnih bolesti u centru Seattle Cancer Care Alliance.

Ako osoba u vašoj blizini udahne te kapljice ili one nekako dospiju u njegova usta ili nos, moguće je da će se zaraziti. Ako osoba dotakne masku na kojoj se nalazi virus, također mogu biti izloženi infekciji.

Iz tog je razloga važno maske održavati čistima i dezinficiranima cijelo vrijeme inače nema niti puno smisla nositi ih… Evo kako najbolje to učiniti, bilo da se radi o onoj platnenoj ili medicinskoj.

Pravilna briga o platnenim maskama

Specijalist za infektivne bolesti, dr. med. Debra Goff navodi da platnene maske, povezi i šalovi pripadaju skupini predmeta koji se daju čistiti.

Ako ju planirate prati u perilici za rublje, prvo dobro operite ruke tek tada uklonite masku s lica i pri tome pazite da ne dirate oči, nos ili usta, napominje liječnica. Masku stavite direktno u perilicu i opet odmah operite ruke. Savjetuje da koristite prašak za rublje kojeg inače koristite ali možete koristiti i izbjeljivač za rublje te odabrati najvišu temperaturu vode, određenu za pranje takvih materijala. Kada je maska oprana, upalite program sušenja na visokim temperaturama.

Prema redoslijedu kojim nastupaju simptomi moguće je razlikovati COVID-19 od gripe

Ako želite masku oprati ručno, Goff savjetuje da slijedite istu proceduru pranja ruku prije skidanja maske s lice. Kako biste ju uspješno dezinficirali, u posudu stavite 4 žličice izbjeljivača za rublje u litru vode i ostavite u toj otopini masku 5 minuta. Naknadno dobro isperite i ostavite masku da se suši na zraku.

Goff smatra da se maska ova treba čistiti nakon svakog nošenja.

Kako dezinficirati medicinske maske?

Kaiming Ye, dr, med. I profesor na sveučilištu Binghamton u New Yorku, smatra da su određene vrste maski, poput onih medicinskih, namijenjene samo jednokratnoj upotrebi, a to bi značilo da ju je potrebno baciti odmah nakon korištenja. Dodaje kako se može koristiti opet ali samo ako se radi o posebnim uvjetima i ako je pravilno dezinficirana.
Na primjer, N95 maske (Filtrirajuće polumaske s ventilom i bez ventila) se mogu dezinficirati u za to posebnim aparatima. Dodaje, kako do danas nisu provedeni testovi koji pokazuju da se medicinske maske mogu uspješno dezinficirati i ponovo koristiti.

Ako niste u mogućnosti zamijeniti masku odmah nakon korištenja, a potrebna vam je,, Goff savjetuje da ju dobro pregledate kada ju skinete. Ako je prljava, poderana ili vlažna od znoja, morate ju baciti u smeće. Ako se čini da je čista, savjetuje da ju spremite u papirnatu vrećicu prije drugog korištenja. Idealno bi bilo, naravno, da ju koristite samo jednom.

Štitnik za lice –  kako ga dezinficirati?

Dr. Goff ističe kako se radi o posebnoj kategoriji ali i ne štite od kašljanja i kihanja od osobe koja je iza vas, ali će zaštiti oči. Napominje kako se često koriste kako dodatak platnenim ili kirurškim maskama, kao dodatna zaštita. Kako biste ju očistili, uzmite čistu krpicu i neutralan deterdžent ili čistu dezinfekcijsku maramicu, te prebrišite unutrašnju površinu maske.  Vanjsku stranu prebrišite alkoholom ili čistom vodom te pustite da se osuši.

Nakon ovog postupaka dobro operite ruke.

Stručnjaci otkrivaju 20 jednostavnih navika koje će vam pomoći da živite dulje i ostanete zdravi

Podsjetimo…

Znamo da se COVID-19 prenosi kapljičnim putem. To znači da se infekcija primarno prenosi s osobe na osobu malim kapljicama iz nosa ili usta koje se izbacuju kad oboljela osoba kašlje, kiše ili govori. Te su kapljice relativno teške, ne prenose se na veliku udaljenost i relativno brzo padaju na predmete i površine u blizini oboljelog. Druga se osoba zarazi kad udahne takve kontaminirane kapljice. To je razlog zašto se preporučuje fizički razmak od najmanje 1 metra. Kada kapljice padnu na predmete i površine kao što su npr. stolovi, kvake na vratima, rukohvati, ti predmeti postanu kontaminirani te se druge osobe mogu zaraziti dodirujući takve površine i potom dodirujući svoja usta, nos, oči. To je razlog zašto je važno redovito prati ruke sapunom i vodom ili utrljavati dezinficijense na bazi alkohola, piše HZJZ.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo