Odrastanje u liječničkoj obitelji Bilić: “Teško je kod kuće izbjeći priče o poslu" - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Odrastanje u liječničkoj obitelji Bilić: “Teško je kod kuće izbjeći priče o poslu”

Obitelj Bilić, Marin Tironi/PIXSELL

Vjeru da će njihova poliklinika, koju su prije 20 godina osnovali dr. sc. Nadežda Bilić, dr. med, specijalist oftalmolog, i prof. dr. sc. Ranko Bilić, specijalist ortoped, i u budućnosti ostati jednako uspješna opravdava i činjenica da je njihov sin, dr. Luka Bilić, krenuo istim putem odlučivši se za specijalizaciju oftalmologije te kirurgije katarakte i lasersko skidanje dioptrije.

Odabir zanimanja treba obaviti svatko za sebe s obzirom na sklonosti i talente… Moja želja bila je da naša djeca budu samostalna, poštena, etična, moralna i marljiva”, napominje dr. Ranko Bilić. Luka je bio vrhunski đak, oslobođen mature i bez problema je upisao medicinu.

“Ne bih rekao da sam bio svjestan uloge svojih roditelja kao liječnika osim po brojnim izostancima iz obiteljskog doma zbog posla. Tijekom odrastanja dobili smo ipak puno ljubavi i rekao bih da smo sretna obitelj. S 18 godina nisam imao puno pojma što bi to točno trebao biti moj ‘poziv’. Roditeljska profesija mi je u tom smislu ipak bila poznatije područje pa sam krenuo tim smjerom. Nisam požalio tu odluku”, ističe. Da ipak dobro razmisli o pozivu, savjetovala mu je majka jer smatra da roditelje ne treba oponašati pod svaku cijenu.

Liječnička obitelj Morović i Turčin: Od igre sa stetoskopom do uspješne neurologinje

U liječničkoj obitelji teško je kod kuće izbjeći priče o poslu. Mislim da je ipak najgore forsirati djecu na određenu profesiju. Roditelj mora poznavati svoje dijete i njegove sklonosti te mu pomoći da ih razvije i pokaže. Uvijek smo smatrali da je najbolje uložen novac onaj u znanje i školovanje. Put na edukaciju našeg sina u Indiju koštao je kao osrednji auto pa smo se šalili s njim – želi li auto ili obrazovanje? Za njega tu nije bilo dileme”, objašnjava dr. Nadežda Bilić te kaže kako je kći Ana ipak krenula drugim putem pa je danas, uz brojne interese i stalne edukacije, uspješna poslovna žena i direktorica marketinga poliklinike.

Ono u čemu najviše uživaju svi članovi obitelji jest njihova poslovna suradnja. Luka i Ana su roditeljima i na taj način pokazali da, iako im se mišljenja ponekad razlikuju, mogu samostalno donositi važne odluke i da su njihove procjene i poslovna razmišljanja ponekad kvalitetnija od mišljenja roditelja.

“Često se iznenadim s kakvom lakoćom Ana svladava i prihvaća komplicirane medicinske sadržaje i teme. Luku, uz specijalistička znanja i empatiju prema pacijentima, izrazito zanima kirurško liječenje očnih bolesti, zahvaljujući čemu je vrlo uspješan i u liječenju najtežih oftalmoloških pacijenata. Oboje su oduševljeni svojim poslovima, čitaju i unapređuju se te ne prestaju učiti nove sadržaje i stjecati nove poslovne vještine. Zbog toga često putuju po svijetu, gdje rade s najboljima u svojim područjima i uče od njih”, zaključuje dr. Ranko Bilić.

Odrastanje u liječničkoj obitelji: S dvije godine zakoračila u operacijsku salu i postala kirurginja

Ana Abrahamsberg/Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo