Otečeni limfni čvorovi: kada se javlja razlog za brigu? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Otečeni limfni čvorovi: kada se javlja razlog za brigu?

Limfni čvorovi su malene žlijezde veličine graha smještene svuda po tijelu. Najviše ih se nalazi ispod pazuha, vrata, prsa, abdomena i prepona. Koliko je zapravo opasno kada nam se oni upale?

Da bi se limfni čvor smatrao povećani, treba biti veći od 1-1,5 cm na vratu ili u pazusima, odnosno 1,5-2 cm u preponama. Povećani limfni čvorovi su najčešće znak upale. Puno rjeđe se čvorovi mogu povećati kao posljedica raka. Međutim, katkada ipak treba biti oprezan, odnosno treba znati kada povećani limfni čvorovi mogu značiti ozbiljniji problem od upale.

Liječniku obiteljske medicine se treba javiti ako uzrok povećanja nije poznat. On će procijeniti je li povećanje posljedica upale i, ako treba, liječiti upalu, odnosno treba li napraviti dodatne pretrage kako bi se isključili drugi uzroci povećanja – ističe prof. dr. Ivan Aurer.

Liječenje upaljenih limfnih čvorova

Kao što je već spomenuto, limfni čvorovi najčešće postanu otečeni kao posljedica upale te kao takvi nisu pretjerano opasni. Što god da je uzrok otečenih limfnih čvorova, potrebno je liječiti sam uzrok. Dr. Aurer savjetuje:

Liječenje ovisi o uzroku. Upalno promijenjeni čvorovi se smanje nakon uspješnog liječenja upala, no ponekad ne nestanu potpuno. To nije opasno i takve dugotrajno blago povećane čvorove zaostale nakon upale ne treba liječiti. Ako je povećanje čvorova posljedica raka, treba liječiti rak.

Limfedem i zastoj limfe: uzroci i terapije!

Svakako valja napomenuti i kako pojedina skupina limfnih čvorova ne označava jednake tegobe. Tako, recimo, žlijezde iza uha i ispod čeljusti obično nateknu u slučaju upale grla ili prehlade. Pazušni limfni čvorovi upale se u slučaju infekcije ili ozljede u ruci. Rijetko kada mogu upućivati na rak dojke. Bedreni limfni čvorovi mogu oteći zbog infekcija u nogama, preponama ili genitalijama, a katkada mogu upućivati na rak testisa. Kada je riječ o limfnim čvorovima iznad ključne kosti, tzv. supraklavikularnim limfnim čvorovima, oni se upale u slučaju infekcija ili tumora na području vrata, pluća ili abdomena.

Izrazito povećani čvorovi zahvaćeni rakom (ne upalom) u sredoprsju (medijastinumu) mogu pritisnuti veliku venu (krvnu žilu koja vraća krv u srce) što tu prolazi što može biti opasno. Kod takvih bolesnika je potrebno što prije postaviti dijagnozu i započeti s liječenjem – savjetuje dr. Aurer.

Napipali ste povećan limfni čvor? Važno je ustanoviti uzrok!

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo