Zdravlje

Zdravlje

Ovo bolno stanje pogađa 50 posto zaposlenih, jeste li i vi među njima?

Shutterstock

Vratobolja je jedno od najčešćih bolnih stanja suvremenog čovjeka koje pogađa 10-20% općeg pučanstva i do gotovo 50% zaposlenih godišnje, kao i do oko jedne trećine pučanstva u bilo kojem trenutku tijekom života.

Vratobolja predstavlja veliki osobni teret, pa je tako nakon križobolje rangirana kao drugo stanje po broju godina života s onesposobljenošću, te ukupno zauzima oko jednu petinu ukupnih životnih godina s onesposobljenošću među svim mišićno koštanim bolestima i stanjima. Iako se općenito smatra da vratobolja ima povoljnu prognozu oko jedne trećine bolesnika razvije kroničnu vratobolju, čija se jednogodišnja prevalencija penje na 11,5% i odgovorna je za većinu socijalnih i ekonomskih tereta društva tog stanja.

Je li vaše dijete aktivno 4 sata dnevno? Evo zašto bi trebalo biti

Različiti uzroci vratobolje

Uzroci vratobolje mogu biti različiti, ali većinom se radi o tzv. mehaničkim razlozima kad uz nerazmjer najčešće dugotrajnih/ponavljajućih malih sila s jedne strane i reparacijskih sposobnosti tkiva s druge strane nastaju degenerativne promjene, iako se u kliničkoj praksi točni uzroci vratobolje nerijetko i ne mogu identificirati.

Uz pomoć ovih trikova poboljšajte zdravlje u samo jednoj minuti

Vratobolja se u stručno-znanstvenoj javnosti manje proučava i stupanj dokaza je niži od one za križobolju. Ne postoji opće prihvaćeni pristup bolesniku s vratoboljom, a smjernica za kliničku praksu je malo.

Stoga će se na 14. godišnjem simpoziju, koji se organizira povodom obilježavanja Svjetskog dana kralješnice, sveobuhvatno obraditi tema vratobolje, od funkcionalne anatomije, epidemiologije i etiopatogeneze i kliničke slike do mogućnosti suvremene dijagnostike, konzervativnog i kirurškog liječenja, kao i postoperativna rehabilitacija tih bolesnika. Simpozij organizira Hrvatsko vertebrološko društvo HLZ-a, u suradnji s Klinikom za reumatologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju i s Klinikom za neurokirurgiju KBC Sestre milosrdnice pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (Razred za medicinske znanosti).

Vježbe koje će vas spasiti od boli u donjem dijelu leđa

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo