Zdravlje

Zdravlje

Probiotici sprječavaju prehladu i gripu

Probiotici i probavni enzimi sprječavaju prehlade i gripu, pokazalo je najnovije istraživanje.

Probiotici su zdrave bakterije koje žive u crijevima. Štetne bakterije, između ostalih uključuju i Escherichiu coli. Međutim, postoje i bakterije koje stanuju u našim crijevima, a koje pomažu našoj probavi. Današnja su istraživanja pokazala kako probiotici pomažu u sprječavanju gripe i prehlade te ubrzavaju vrijeme oporavka.

jogurtProbiotici su sastavni dio brojnih jogurta, kefira i drugih mliječnih proizvoda, poput kiselog i slatkog vrhnja. Većina probiotika pomaže imunološkom sustavu u prevenciji bolesti poput sindroma iritabilnog crijeva, proljeva i alergija.

U istraživanju objavljenom u medicinskom časopisu Pediatrics sudjelovalo je 326 mališana iz Kine i to u dobi od tri do pet godina. Djeca su dva puta dnevno konzumirala mlijeko koje je sadržavalo probiotik Lactobacillus acidophilus ili isti probiotik u kombinaciji s Bifidobacterium animalis. Istraživači su djecu pratili kroz šest mjeseci.

Rezultati istraživanja su bili impresivni, a pokazali su kako je konzumacija samo jednog probiotika bila vrlo korisna. Međutim, korisnost je bila još veća kod djece koja su konzumirala dva probiotika zajedno.

bebaKod grupe koja je uzimala probiotik Lactobacillus zabilježena je 50 posto manja učestalost vrućice, 41 posto manja pojava kašlja i 28 posto manja učestalost iscjetka iz nosa. Kad su se djeca razboljela, bolest je za jednu trećinu trajala kraće nego kod placebo grupe. Osim toga, oboljeli su mališani koristili 68 posto manje antibiotika. Oni su i manje izostajali s nastave.

Kod djece koja su konzumirala i Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium animalis zabilježeno je gotovo 72 postotno smanjenje vrućice, 62 posto manje kašlja i 59 posto manja učestalost curenja nosa. Trajanje bolesti je bilo skraćeno za pola u donosu na djecu koja su primala palcebo.

Rezultati istraživanja pokazali su korisnost probiotika za zdravlje probave i poboljšanje imuniteta. Ovo je dobar i dovoljan razlog da probiotici postanu dio svakodnevne prehrane i to tokom cijele godine.

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo