Riješite test i saznajte patite li i vi od ortoreksije! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Riješite test i saznajte patite li i vi od ortoreksije!

Foto: Shutterstock

Iako je briga o nutritivnim vrijednostima vaše prehrane dobra, ona može dovesti do opsesije zdravom prehranom zbog koje si osoba kreira režime pravilne prehrane. Taj se prehrambeni poremećaj naziva ortoreksija.

U zadnjih se nekoliko godina primjećuje sve veći trend brige o zdravoj prehrani, organskim i svježim namirnicama, a na isti način sve veću ulogu u planovima prehrane imaju nutricionisti i njihovi savjeti.

Iako bi ovaj trend, kao i briga o zdravoj prehrani trebao biti vrlo pozitivan, može dovesti do niza prehrambenih poremećaja, od bulimije i anoreksije, do opsesije zdravom prehranom. Upravo je ovuje opsesiju definirao 1997. godine doktor Steve Bratman, a radi se o kompulzivnom poremećaju ponašanja tijekom kojeg je pojedinac opsjednut zdravom prehranom, a većinu svojeg vremena fokusiran je na svoj prehrambeni plan.

Osobe koje su ortoreksične strahuju od negativnih učinaka određenih namirnica, stoga ih eliminiraju i prestaju konzumirati. Pritom su uvjerene kako promiču zdrav život, no događa se upravo suprotno – samonametnutim restrikcijama ograničavaju se na određene namirnice i time negativno utječu na pravilan rad organizma – objasnili su iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar

Zablude o hrani – kako konzumirati “problematične“ namirnice?

Kao rizične skupine ortoreksije navode djecu, djevojke i žene sklone poremećajima prehrane. Iz Zavoda navode kako je ortoreksija vrlo popularna među mlađom populacijom koja, eliminirajući pojedine namirnice iz svoje prehrane, zapravo si uskraćuje određene nutritivne sastojke te time mogu negativno utjecati na svoj razvoj i rast.  

Kod ortoreksičnih osoba prehrana postaje sve istančanija i strogo definirana, što može uzrokovati smetnje u funkcioniranju organizma. Mnogi ljudi koji u svoj prehrambeni plan ulažu velik trud i napor te rade preinake i restrikcije izbacujući određene namirnice ili čitave grupe namirnica štetno utječu na vlastito zdravlje, pritom to ni ne primjećujući – istaknuli su iz Zavoda.

Ortoreksija može nastati tek zato što se odlučite zdravije hraniti ili ako smatrate da će određeni način prehrane smanjiti rizik ili ublažiti simptome druge bolesti.

Želite li utjecati na prevenciju nastanka raznih bolesti ili  ublažiti posljedice bolesti  pametan i pravilan odabir namirnica je prvi korak prema tom cilju.

Karakteristike osoba s ortoreksijom:

 • Stvaraju svoja prehrambena pravila
 • Većinu vremena u fokusu je način prehrane
 • Planiraju obroke i nekoliko dana unaprijed
 • Hranu nose sa sobom jer ne mogu riskirati jesti hranu koju nisu sami pripremili ili s čijim sastojcima nisu upoznati zbog straha od krivih i loših namirnica
 • Ne mogu se kontrolirati
 • Ako pojedu obrok koji nije u njihovom prehrambenom planu, osjećaju krivnju
 • Zbog krivnje se samokažnjavaju i čine svoja pravila još strožim

Riješite Bratmanov test ortoreksije i saznajte naginjete li vi prema ortoreksiji!

Ako odgovorite pozitivno na barem četiri od ovih 10 pitanja, postoji mogućnost da već patite od ortoreksije ili da idete u tom smjeru!

 1. Trošite li više od tri sata na dan razmišljajući o zdravoj hrani?
 2. Primjećujete li kako planirate obroke za nekoliko dana unaprijed?
 3. Je li vam prehrambena vrijednost obroka važnija od uživanja u jelu?
 4. Je li vam kvaliteta života snižena otkad se povećala kvaliteta vaše prehrane?
 5. Jeste li u posljednje vrijeme postali stroži prema izboru hrane?
 6. Poboljšava li vam konzumacija zdrave hrane osjećaj samopoštovanja?
 7. Jeste li se radi konzumacije “prave” hrane odrekli hrane u kojoj ste uživali?
 8. Uzrokuju li vam prehrambene navike teškoće u konzumaciji hrane izvan kuće, udaljavajući vas od obitelji i prijatelja?
 9. Osjećate li ikad krivnju ako tu i tamo “skrenete” od svojih pravila?
 10. Osjećate li potpun mir i kontrolu nad samim sobom ako jedete zdravo?

Pogledajte koje ćemo trendove u prehrani voljeti u 2016. godini te otkrijte 10 trikova uz pomoć kojih ćete kupovati niskokaloričnu hranu.

Foto: Shutterstock

G.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo