Prešli smo na ljetno računanje vremena, dani su dulji i mame nas na sve više aktivnosti u prirodi, no umjesto da se osjećamo puni energije i uživamo na suncu, umorni smo, pospani, bezvoljni, razdražljivi, dekoncentrirani i iscrpljeni.
Mnogi će i liječniku. Međutim, kod većine je, što potvrđuju i istraživanja, riječ o sindromu proljetnog umora koji nije bolest, nego normalan fiziološki proces koji se s većim ili manjim intenzitetom javlja kod velikog broja ljudi.
Plijesan, prašina, izmet žohara… zrak koji udišemo kod kuće zagađeniji je od vanjskog zraka
Preosjetljivi na vremenske promjene
Stručnjaci tvrde da se proljetni umor javlja češće kod osoba preosjetljivih na vremenske promjene, nagli porast temperature, promjenu tlaka zraka i veću izloženost suncu, kod alergičara ili pak onih kod kojih je zbog jednolične zimske prehrane iscrpljena zaliha vitamina C u organizmu, a time i smanjena iskorištenost kisika u stanicama i oslabljen imunitet…
Na njega se više žale žene nego muškarci. No kako bilo, već promjenom prehrambenih navika i većom potrošnjom namirnica koje sadrže velike količine vitamina C, željeza koje pomaže u njegovoj apsorpciji, minerala, uzimanjem dosta tekućine te s više tjelesne aktivnosti poput hodanja, trčanja, rolanja, bicikliranja i boravka na svježem zraku – i sami si možemo pomoći.
Vrijeme je tako za sezonsko voće kao što su jagode, zeleno lisnato povrće poput blitve, špinata i kelja, mlade rotkvice, artičoke, šparoge… Proljetni umor lakše ćemo svladati i s unosom B vitamina koji pozitivno djeluju na raspoloženje, a sadržani su u mesu, ribi, integralnim žitaricama, mahunarkama…
Čak 40% oboljelih ne zna da ima dijabetes, a prije nego je otkriju s bolesti žive čak 7 godina!
Gdje tražiti magnezij?
Potrebni magnezij naći ćemo u grahu, grašku, soji, orašastim plodovima ili čokoladi s visokim udjelom kakaovca. I prehrana koja se temelji na složenim, zdravim ugljikohidratima niskog glikemijskog indeksa “tjera” proljetni umor i vraća energiju.
A ne pobijedimo li ga prilagođenom prehranom i kretanjem, imunitet možemo dodatno “nabildati” i nekim od dodataka prehrani poput beta glukana, jednog od najsnažnijih prirodnih aktivatora i stimulatora imunološkog sustava, vitaminima C, E, B skupine, matičnom mliječi, medom, ehinaceom…
Ova 4 uzročnika mogu trajno oštetiti jetru, a nisu povezani s lošom prehranom i alkoholom
Jolanda Rak Šajn/VL
Foto: Shutterstock