Zdravlje

Zdravlje

Tjelovježba je korisna za oboljele od artritisa

Iako bi osobe koje boluju od osteoartritisa trebale biti tjelesno aktivne kako bi ublažile svoje bolove i poboljšale sposobnost kretanja, čini se kako se sve veći broj pacijenata navikava na sjedilački način života.

Podaci američkog istraživanja pokazuju kako više od polovice žena koje boluju od osteoartritisa koljena i 40 posto muškaraca svoje dane provode “parkirani” na ispred televizora.

Tjedan dana su istraživači Medicinskog fakulteta Feinberg Sveučilišta Northwestern mjerili razinu tjelesne aktivnosti kod tisuću ispitanika koristeći uređaj akcelerometar. Ispitanici su bili stari između 49 i 84 godina i bolovali su od osteoartritisa koljena.

Tjelovježba je korisna za oboljele

Unatoč preporukama ondašnjih stručnjaka, koje uključuju 150 minuta umjerene tjelesne aktivnosti tijekom tjedna (što znači 20 minuta kretanja dnevno), njih je slijedio svaki sedmi pacijent i svaka dvanaesta pacijentica.

Ukupno se 40 posto ispitanika i 57 posto ispitanica nije moglo prisiliti ni na deset minuta tjelovježbe svakog dana kroz tih tjedan dana koliko je trajalo istraživanje.

“Sumnjali smo kako su ljudi pretjerali kad su u prethodnim istraživanjima rekli koliko su vježbali, no iznenadili smo se što je stopa tjelesne aktivnosti znatno, znatno niža nego prije. Rezultati bi trebali biti alarmantni za liječnike”, iznenadila se Dorothy Dunlop, profesorica medicine ujedno i voditeljica studije.

“Iako imaju bolesne zglobove, pacijente treba podsjećati kako je tjelesna aktivnost zapravo dobra za njih. Osobe s artritisom bi trebale biti tjelesno aktivne koliko god je to moguće, čak i ako uspiju manje nego što se preporučuje. Kada je u pitanju tjelesna aktivnost, postoje dokazi da su dobrobiti daleko veće nego rizici, a neaktivnost je pogotovo štetna za zdravlje”, zaključila je Dunlop.

Studija je objavljena u časopisu Arthritis & Rheumatism.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo