Trebate li multivitamin? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Trebate li multivitamin?

Shutterstock

Znamo da su vitamini ne samo dobri za zdravlje nego su za njega i potrebni. Saznajte što novo kažu istraživanja o konzumaciji multivitamina.

Nedavno istraživanje provedeno na više od 161.000 žena koje su prošle menopauzu, zaključuje da čak 41 posto ispitanica koje koriste multivitamine imaju male šanse za razvoj bolesti srca ili raka, za razliku od onih koji nisu uzimale multivitamine.

Znanstvenici objašnjavaju

“Kao prvo, mora se napomenuti da je studija pratila ispitanike u razdoblju od osam godina, dok je za razvoj raka potrebno i do 15 godina, pa možda postoji još dobrobiti multivitamina za koje još ne znamo. Potrebno je ostvariti idealan unos vitamina u organizam iz drugih zdravstvenih razloga. Na primjer, vitamin B smanjuje šanse za makularnu degeneraciju, cink je potreban imunitetu i oporavku od bolesti, a magnezij poboljšava zdravlje kostiju. Ovo je samo par primjera, a vjerujem da multivitamin može doprinijeti općem zdravlju i učiniti život ugodnijim. Neka to bude dnevni podsjetnik vođenja brige o sebi, jedite zdravo i vježbajte!” Zaključuje dr. Pamela Peeke, autor knjige “Body for Life for Women“ i asistent na sveučilištu u Marylandu

Multivitamini su najpopularniji dodatak prehrani jer sadrže kombinaciju
više vitamina i minerala, od B vitamina do bakra. Liječnici ipak preporučuju
konzultaciju o primjeni i količini koju smijete koristiti.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo