Zdravlje

Zdravlje

U jednom satu lice dodirnete čak 16 puta! Evo kako se zaustaviti na vrijeme

Shutterstock 1715540704

Stručnjaci kažu kako bi nošenje rukavica moglo pomoći.

Nos koji svrbi, umorne oči, suha usta… svi diramo svoje lice rukama stalno bez da razmislimo što si tako možemo učiniti.

Ako niste znali ta radnja povećava rizik od infekcije bakterijama i virusima,  a posebno novim, koronavirusom.

Prijenos infekcije

Prema pisanju Centra za kontrolu bolesti i prevenciju, novi koronavirus se prenosi s osobe na osobu, baš kao i mnoge druge respiratorne bolesti, kapljičnim putem ili prijenosom virusa s ruku u oči ili usta. I dok možemo izbjegavati zaražene osobe, teško je izbjeći virus ako se nalazi na površinama.

Lice diramo rukama stalno

Znanstvenici koji su proučavali ovo ponašanje ističu kako to svi rade i to stalno. U jednoj su studiji tako 10 osoba promatrali kad su sami u svom uredu  3 sata i tako zaključili kako lice diramo u satu i do 16 puta.

Ovih 5 stvari morate napraviti čim uđete u kuću – topla je preporuka mikrobiologa

U drugoj su se studiji promatrali studenti medicine u Australiji te je primijećeno kako njih 26 svoje lice u jednom satu dodatke 23 puta, a od toga 12 usta, nos ili oči, što su najlakši putovi za ulazak virusa u organizam.

Čak su i medicinski stručnjaci, koji bi trebali znati puno bolje, svoje lice dirali rukama 19 puta u 2 sata, a pritom nisu posebno vodili brigu o higijeni ruku.

Kad aktivno rade, ljudi često tresu nogom, igraju se kosom ali i diraju lice. Važno je znati u kojim to situacijama najčešće ponavljamo ovu pogrešku kako bismo ju izbjegli a to je dok telefoniramo, sjedimo na sastanku…“, pojašnjava dr. Alex Dimitriu, šef psihijatrije u bolnici Menrlo Park u Kaliforniji.

Pranje ruku

Jasno da je pranje ruku iznimno važno ali ono može pomoći samo ako odmah nakon diramo lice rukama, no što ako smo u međuvremenu dotaknuli gumb na hlačama? Kao da nismo ruke niti prali…

Prema stručnjacima pravilno pranje ruke se sastoji od:

  • Vode
  • Sapuna
  • Trljanja
  • Ispiranja
  • Sušenja

Ipak, toliko često diramo lice rukama da su šanse da ruke onečistimo u međuvremenu jako velike – potrebno je samo dotaknuti površinu i više niste sigurni.

Kako izgleda ‘normalan’ menstrualni ciklus u 30-tim, 40-tim i 50-tim godinama? Upitali smo ginekologinju…

“Novi prsten, komad nakita pa čak i gumica za kosu mogu služiti kao podsjetnik da ne smijemo rukama dirati lice. Svakako predmet mora bit imalo drugačiji od ostalih kako bi nam privukao pažnju“ smatra Dimitriu.

Riješite se navike

Klinički psiholog, Zachary Sikora,  iz države llinois, nudi nekoliko trikova koji će pomoći da ne dirate lice rukama tako često dok još postoji strah od zaraze koronavirusom.

“Budite svjesni namjere da ruke držite podalje do lica, samo jedna kratak pauza može pomoći da budete malo svjesniji svojih ruku i što s njima radite“, savjetuje te dodaje kako možete imati i male podsjetnike na radnom stolu, poput papirića u boji.

Također, zaposlite ruke, slažite rublje, držite daljinski u rukama ili crtajte… Ako na stol stavite gel za dezinfekciju ruku, on će vas također podsjetiti da ih ne smijete približavati licu. Ako ste student, dok učite ili ste na predavanju, ruke možete staviti u krilo.

“Rukavice možete nositi u javnosti gdje su šanse za zarazom najveće. Skinite ih čim napustite lokaciju. Možda zvuči čudno, ali ako nosite rukavice po kući, ta vam navika isto može pomoći da ne dirate lice“, savjetuje Sikora.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo