Zdravlje

Zdravlje

Više no ikada, sada je važno imati snažan organizam. Otkrijte što je presudno za zdravlje i jačanje imuniteta

Jeste li znali da je broj neurona u crijevima veći od broja neurona koji se nalaze u glavi? Doznajte zašto su crijeva najvažniji dio našeg tijela za održavanje snažnog imuniteta.

Iako medicina kao znanost postoji nekoliko tisućljeća, tajne funkcioniranja ljudskog tijela još nas uvijek mogu iznenaditi. Posljednjih nekoliko godina, recimo, istraživanja ukazuju kako su crijeva od iznimne važnosti za opće zdravstveno stanje čovjeka.

Prava snaga dolazi iznutra

Najmanje 70% našeg imunološkog sustava usmjereno je na crijeva jer se ondje odvija, slikovito rečeno, protjerivanje uljeza i štetnih tvari. Dakle, zdrava crijeva su iznimno važna za naše ukupno zdravstveno stanje i još je jednom dokazano da prava snaga dolazi iznutra.

Za besprijekorno funkcioniranje naše probave zaslužne su dobre bakterije koje se nalaze u crijevima. Sloj dobrih bakterija naziva se još i crijevna mikrobiota. Kao pravi borci te su bakterije zaslužne za preradu hrane i borbu sa štetnim virusima. Uz njihovu pomoć naše tijelo razgrađuje i odbacuje otrovne tvari, sprječavajući prolazak štetnih mikroorganizama.

Epidemiološka kriza kroz koju trenutno prolazimo stavila je dodatan naglasak na važnost zdravog i snažnog imunološkog sustava, a zdravlje crijeva i mikrobiote iznimno su važni za njegovo pravilno funkcioniranje. Koronavirus prvenstveno napada respiratorni sustav, no simptomi s kojima su se oboljeli susretali bili su razni, a liječnici su upozoravali da je bilo slučajeva u kojima se bolest manifestirala kroz povraćanje i proljev.

Akutna stanja poput proljeva ili povraćanja jedan su od načina na koje se naše tijelo rješava nepoželjnih stanara organizma. U tim situacijama, posebice u slučaju proljeva, gubimo i dobre bakterije bez kojih se možda nećemo tako lako othrvati sljedećem napadu na organizam.

Mozak i crijeva neprekidno razgovaraju

No, zdravlje crijeva pomaže nam i da se psihički osjećamo bolje, što u ovo čudno vrijeme bez socijalnih kontakata, nipošto nije zanemarivo. U crijevima se nalazi više od 500 milijuna neurona, više no što ih imamo u leđnoj moždini ili perifernom živčanom sustavu. Iako nam je prva asocijacija na crijeva upravljanje probavom, razgranata mreža neurona u našem crijevnom živčanom sustavu ima još složeniju ulogu. No, treba priznati i da je već sposobnost neurona u crijevima da izaberu odgovarajuće probavne enzime koji će taj proces olakšati, sama po sebi vrlo kompleksna. Ali, spoznaje o crijevima i njihovoj važnosti još su zanimljivije.

Mozak i crijevni živčani sustav neprekidno ‘razgovaraju’. U trbuhu osjećamo uzbuđenje, nervozu, stres i brojne druge osjećaje koje naš mozak interpretira kao informacije po kojima onda djeluje. Odluke u životu nerijetko donosimo prema ‘osjećaju u trbuhu’. Jednako tako, naš želudac šalje mozgu poruku da je pun i da bismo trebali prestati jesti. Svakodnevno, u milijun različitih situacija, naša dva živčana sustava neprekidno razmjenjuju važne podatke.

Jedna od najfascinantnijih činjenica je da se zapravo oko 95% serotonina, neurotransmitera poznatog pod nazivom “hormon sreće”, nalazi upravo u crijevima. Sasvim je jasno onda i da nepravilan rad crijeva može dovesti do brojnih komplikacija koje variraju od osjećaja nadutosti i težine preko promjena raspoloženja i depresije pa sve do različitih upalnih procesa. Umor i gubitak energije samo su neki od simptoma s kojima smo suočeni kada naš probavni sustav ne radi kako treba, a takve tegobe dugoročno mogu prijeći u kronična stanja.

Bez dobrih bakterija, rad našeg probavnog sustava je usporen, ne stvara se dovoljno serotonina, ranjiviji smo i izloženiji brojnim napadima virusa…

Jedno od rješenja u tim situacijama su probiotici koji obiluju dobrim bakterijama. Oni mogu imati brojne pozitivne učinke na naše zdravlje među kojima je posebno važna njihova uloga u oporavku crijevne mikrobiote te jačanju cjelokupnog imunosnog sustava. Žive liofilizirane bakterijske kulture Lactobacillus rhamnosus GG, preporučene doze cinka te vitamine B skupine koje sadrži Linex Complex, obnavljaju energiju i jačaju imunosni sustav. Preporuča se redovno uzimanje jedne do dvije kapsule Linex Complexa dnevno tijekom par mjeseci, a pogodan je i za djecu stariju od šest godina. Sada kada znamo koliko su naša crijeva važna za naše opće zdravlje, pravo je vrijeme da im se i posvetimo.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo