Zdravlje

Zdravlje

Zlata vrijedi čokolada!

Znate li o čokoladi nešto više od činjenice da je slatka i ukusna? Čokolada je smjesa koja nastaje miješanjem prženog ploda kakaa, šećera i vanilije, a smatra se da su je “izumili” Asteci i Maje. Koliko je čokolada zdrava ovisi o udjelu kakaa i samog načina proizvodnje.

Istraživanja provedena na uzorku od 8.000 ljudi pokazuje da oni koji uživaju u čokoladi žive dulje od onih koji nikada ne jedu čokoladu. Taj učinak čokoladi omogućuje flavonoid – tvar s antioksidacijskim učinkom. Oni smanjuju količine lošeg kolesterola, a tako štite srce i snižavaju krvni tlak. Također usporavaju rast stanica tumora. Naravno, ako pretjerujete s količinama, riskirate povećanje tjelesne težine.

Koja je čokolada zdravija?

Mliječna čokolada ima nešto manje flavonoida od crne, ali ako vam je to omiljena, onda barem potražite onu koja ima veći postotak kakaa, oko 20 posto. Bijela čokolada sadrži najmanje nutritivnih svojstava. Zašto? Zato što uopće nema kakaa nego samo njegov maslac. Prednost je ta što sadrži više kalcija od ostalih čokolada, ali isto tako ima viška masnoće i šećera. Crna čokolada je najzdraviji izbor. Ima najveći udio kakaa. Možete je pojesti više nego druge bez da nakupite višak kilograma. Odaberite onu sa više od 70 posto kakaa.

Vitamini

Tamna čokolada je iznenađujuće bogata vitaminima i mineralima. Bogatija je od mnogih hrana za koje se konvencionalno vjeruje da su vitaminske bombe. Na primjer, 50 grama tamne čokolade ima 23 posto dnevnih potreba željeza, dok 50 grama špinata koji je poznat isključivo po željezu ima 20 posto dnevnih potreba. Pored željeza tamna čokolada je bogata vitaminom K, magnezijem, fosforom, kalijem, cinkom, bakrom i manganom.

Čokolada protiv bol

Znate li da receptori boli djeluju puno sporije kada jedemo čokoladu? Eto, tako kažu istraživanja. No, ovo istraživanje je pokazalo da je upravo to razlog (dobar osjećaj) da jedemo pretjerane količine čokolade, što dovodi do neželjenog debljanja.

Muči vas PMS? Pojedite malo čokolade!

Poznato je da čokolada otpušta hormon sreće – endorfin, i na taj način smanjuje anksioznost, a uz to je puna magnezija koji je na glasu kao odličan podizač raspoloženja. Nakon ovog teksta više vam neće biti čudno što posežete baš za čokoladom kad napadnu hormoni!

 A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo