Važnost prevencije

Kontrola sluha: U samo 15 minuta doznala sam jesam li kandidat za slušni aparat, ali i dobila jedan koristan savjet

Koliko često obavljate kontrolu vida? Mnogi od nas reći će barem jednom godišnje jer kada primijetimo da nam slika na mobitelu ili kompjutoru nije više onako oštra kako smo zamislili, znamo da je vrijeme za kontrolu ili nove naočale. No kada ste posljednji put obavili preventivnu kontrolu sluha?

Mnogima će odgovor na ovo pitanje biti “nikada”, ali prema dostupnim podacima, čak 1,5 milijarda ljudi u svijetu, odnosno 20% svjetske populacije, ima problema sa sluhom iako većina njih to ne zna. Još jedan zabrinjavajući podatak je kako mnogi čekaju i do 10 godina kako bi poduzeli korake nakon što primijete prve znakove oštećenja sluha. Slušanje i razumijevanje osnove su ljudske komunikacije stoga je iznimno važno osvijestiti populaciju o važnosti preventivnih kontrola.

Svjetski dan sluha

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) utemeljila je 2007. godine Svjetski dan sluha, koji se obilježava 3. ožujka, kako bi se pažnja usmjerila na gubitak sluha uzrokovan bukom, ponajviše korištenjem slušalica i pametnih telefona te izloženosti glasnoj glazbi. Ovogodišnji Svjetski dan sluha u fokus stavlja prevladavanje izazova koje donose društvene percepcije i stigmatizirajući način razmišljanja putem podizanja svijesti i razmjene informacija..

Preventivna kontrola sluha

Koliko glasno slušate glazbu na slušalice? Pitate li mene, ako nije pojačana do maksimuma, kao da je i ne slušam. Sitne smetnje primijetila sam tijekom svakodnevnog razgovora kada je riječ o malo bučnijim situacijama i kada se govori uglas, ili pak kada je riječ o šaputanju, pa je logičan slijed bio odlazak na preventivnu kontrolu sluha. Odabrala sam Ghetaldus optiku i njihovu poslovnicu u Sigetu (u Domu zdravlja), gdje educirani stručnjaci koriste modernu tehnologiju, a sama kontrola sluha je besplatna. Postupak je vrlo jednostavan, brz i bezbolan. Sam proces obavlja se u zvučno izoliranoj prostoriji s najnovijim dijagnostičkim uređajem te se mjeri glasnoća zvuka u decibelima i visina zvuka u frekvencijama.

Foto: Marko Prpić/Pixsell

Nakon obavljenog mjerenja, podatke dobivene testiranjem prokomentirala sam sa specijalisticom iz Ghetaldus optike. Iako sam pomalo pesimistično pristupila odlasku na kontrolu i već na samom početku rekla kako zasigurno “ne čujem najbolje”, rezultati nisu bili nimalo razočaravajući. Problemi se javljaju kod nekih vrsta zvukova, ali stanje nije zabrinjavajuće te definitivno nisam kandidat za slušni aparatić. Međutim, svakako ću poslušati savjet da glazbu trebam slušati tiše te redovito obavljati preventivne kontrole sluha.

Kada je pravo vrijeme za kontrolu sluha? Ovo je nekoliko znakova na koje trebate obratiti pozornost:

• Pojačavate zvuk na TV i radio aparatima.
• Imate poteškoća u telefonskoj komunikaciji.
• Često molite sugovornike da ponove pojedine riječi.
• Ne možete locirati zvukove koje čujete.
• Ne percipirate svakodnevne zvukove, npr. zvuk kiše.

Važnost prevencije

Važnost redovitih preventivnih kontrola naglašavaju i stručnjaci uz jasnu poruku o izuzetnoj važnosti komunikacijskih vještina za bolju kvalitetu života. Ghetaldus optika, koja u ponudi ima velik izbor dioptrijskih naočala za korekciju vida te sunčanih naočala i kontaktnih leća svih najpoznatijih svjetskih brendova, odnedavno je u ponudu nekoliko poslovnica uvela novosti: besplatnu preventivnu kontrolu sluha, slušne aparate i baterije.

Moderna pomagala

Iako mnogi zaziru od slušnih aparata, oni su danas dodaci koji nam olakšavaju svakodnevni život i komunikaciju. Moderni slušni aparati imaju brojne prednosti koje pružaju korisniku, poput mogućnosti prepoznavanja i automatskog stišavanja buke te mogućnosti spajanja na mobilne uređaje, a vrlo su mali i poprilično nezamjetni te izgledom podsjećaju na slušalice koje koristimo uz mobitele. Dakle, riječ je o pomagalima koja su postala poput modnog dodatka – neprimjetni su, nevidljivi i nenametljivi te usklađeni s modernim načinom života, a pružaju nam ono najvažnije, bolji sluh. U odabiru idealnog slušnoga aparata, dizajniranog prema vašim potrebama, pomoći će vam Ghetaldusovi stručnjaci, a u poslovnicama optike primaju se i HZZO recepti za slušna pomagala.

Evo što kažu stručnjaci

Preporuka je stručnjaka da bi osobe starije od 60 godina trebale ići na redovite kontrole sluha, i to jednom godišnje. Vratimo se na svima nam dobro poznatu poslovicu – „bolje spriječiti nego liječiti“ jer svatko od nas može i treba odvojiti 15 minuta za svoje zdravlje i obaviti kontrolu sluha. Ipak, riječ je o osjetilu koje nam omogućuje da sudjelujemo u svijetu oko sebe, komuniciramo s drugima i koje ima ključnu ulogu u održavanju emocionalne povezanosti s ljudima oko nas.

Poslovnice Ghetaldus optike u kojima su dostupne besplatne kontrole sluha su:


Zagreb, Maksimirska 5
Zagreb, Dom zdravlja Siget, A. V. Holjevca bb
Karlovac, Kaufland, Trg hrvatskih branitelja 5
Opatija, Trg Vladimira Gortana 4/4

Na kontrolu sluha možete se naručiti online na ghetaldus.hr ili na besplatni info telefon 0800 222 025.

Sadržaj nastao u suradnji s Ghetaldus optikom

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo