Neki materijali odlični su za preipremanje odresaka, dok su drugi savršeni za pirjanje povrća. Saznajte koje su tave najmanje štetne i kako ih pravilno koristiti
Jasno je da je domaća hrana i kuhanje kod kuće zdravije od dostave hrane i fast fooda svaki dan, ali samo jednim potezom možete sabotirati svoj trud. Materijali od kojih su izrađeni vaši loncima i tave mogu biti loši za vas.
Saznajte zato kako odabrati posuđe sigurno za vašu obitelj i ukusnu hranu. Najviše zabrinutosti izaziva posuđe s neprianjajućim premazom. To je zato što se obično izrađuju s polimernim premazom čiji se aktivni sastojak zove politetrafluoretilen (PTFE).
Idealna količina vode za mršavljenje: Koliko bi trebalo piti dnevno?
Ljudi ih često biraju jer se reklamiraju kao lako perive i kao one na koje se ne lijepi hrana. No, studije su otkrile da na temperaturama koje se koriste za kuhanje, PTFE oslobađa kemikalije koje mogu biti štetne. Te kemikalije također imaju tendenciju dospjeti u vodoopskrbne sustave i izazvati pustoš u okolišu jer ih FDA naziva “vječnim kemikalijama” (za ptice mogu biti smrtonosne).
Zabrinutost oko utjecaja kemikalija na ljudsko zdravlje – uključujući probleme s jetrom i štitnjačom, probleme s plodnošću, pa čak i neke vrste raka – navela je mnoge na razmišljanje. U jednoj studiji o 14 tava s neprianjajućim premazom, čak 79 posto njih bilo je obloženo PTFE-om.

U nekim slučajevima tvrdnje o proizvodu na pakiranju mogle bi navesti kupce da kupe posude s PTFE premazom kada misle da kupuju alternativu, napisali su istraživači.
Ova vrsta posuđa samo je jedan od predmeta koji koristite svaki dan, a može biti otrovan.
Birajte uvijek nehrđajući čelik
Ovo se posuđe sastoji od nekoliko slojeva, najčešće aluminija i nehrđajućeg čelika, spojenih toplinom i pritiskom, a općenito cijena raste s brojem slojeva. Neki proizvođači koriste legure koje sadrže nikal za veći sjaj, što može biti problem za osobe alergične na nikal.
Istina o posuđu od nehrđajućeg čelika je da je napravljeno od mješavine metala. Iako je nehrđajući čelik izdržljiv i nereaktivan metal, on je loš vodič topline i pretežak je sam po sebi. Zato je većina tava od nehrđajućeg čelika ono što je poznato kao višeslojno ili obloženo, kaže Pamela Stafford, direktorica Hestan Culinaryja.

Zbog svoje svestranosti i izdržljivosti, posuđe od nehrđajućeg čelika je radni konj u kuhinji, ali nije neprianjajuće, pa morate koristiti pristojnu količinu ulja ili masti. Također će pokazivati znakove istrošenosti, kao što su ogrebotine i tupost, tijekom vremena.
Nikako ga ne smijete prati vrućeg u hladnoj vodi jer biste ga mogli uništiti.
Za brzo kuhanje najbolji je titanium
Posuđe od titana otporno je na mrlje, grebanje i sol.
Setovi posuđa od titana prilično su skupi, ali su jedna od sigurnijih površina koje se ne lijepe, kaže Robert Brown, doktor medicine, autor knjige Toxic Home/Conscious Home: A Mindful Approach to Wellness at Home.
Ne postoji ništa što ove tave ne mogu podnijeti, ali nisu neprianjajuće, tako da osjetljiva hrana poput palačinki može biti naporna. Zato je odlična za sve što želite skuhati brzo i što se treba stalno miješati, jer se tava brzo zagrijava i nećete ju izgrebati i oštetiti.

Najsigurnije za osjetljive umake je bakreno posuđe
Glavni razlog zašto bakar nije zaživio u kuhinjama je to što može biti vrlo skupo. Ovo posuđe je lijepo, ali zahtijeva puno održavanja.
Nakon aluminija, bakar je vjerojatno najvodljiviji metal, a cijenjen je zbog svoje estetske privlačnosti i trajnosti. Također ne sadrži štetne kemikalije, iako bi ga trebali izbjegavati ljudi s Wilsonovom bolešću, rijetkim nasljednim poremećajem koji onemogućuje metaboliziranje bakra u prehrani, kaže Rosemary Trout, voditeljica odjela programa znanosti o hrani kulinarske umjetnosti Sveučilišta Drexel.
Izbjegavajte u njemu pripremati kiselu hranu poput umaka na bazi rajčice ili citrusa, koja može reagirati s bakrom. Visoka vodljivost bakra čini ga idealnim za jela koja zahtijevaju fino podešavanje temperature, poput čokoladnih umaka ili crème de glacéa. Svako tradicionalno francusko jelo dobro će funkcionirati u bakru.

Najsigurnije posuđe za doručak je keramičko
Sigurnija je alternativa tavama s neprianjajućim premazom punim kemikalija, a pristupačnija od posuđa od titana, keramike ili stakla. Keramika ima prirodnu neprianjajuću površinu za kuhanje tako da će pečeno jaje glatko skliznuti bez potrebe za dodatnim uljima.
Neke robne marke za proizvodnju koriste “prirodni anorganski derivat pijeska” koji ne sadrži otrovne kemikalije poput PFOA, PFAS, PTFE, olova ili kadmija.
Posuđe s keramičkim premazom također je nereaktivno i ne propušta kemikalije u hranu, stoga je dobro za vas i okoliš te je odličan vodič topline.
Ovaj dodatak prehrani još je važniji za žene od kolagena
Ipak, mnogi keramički premazi nisu dovoljno izdržljivi za vrlo visoke temperature ili grubo korištenje tijekom vremena. Keramički premaz će se s vremenom istrošiti.
Lijevano željezo je najotpornije
Lijevano željezo je zlatni standard posuđa za kuhanje – i to s dobrim razlogom. Baš kao što naziv implicira, izrađuje se izlijevanjem rastaljenog željeza u kalup, tako da je svaka tava jedan komad. Prilično je neuništiv i, ako se o njemu pravilno brine, trajat će vam cijeli život.
Iznimno dobro provodi toplinu, što ga čini izvrsnim za kuhanje na višim temperaturama. Osim toga, siguran je za pećnicu, pa ga možete koristiti na ploči štednjaka, u pećnici, ili čak s njim peći na roštilju. Također je dobro za indukcijsko kuhanje i, kada se začini, prirodno se ne lijepi. Istraživanja su čak otkrila da kuhanje u lijevanom željezu može pomoći u borbi protiv nedostatka željeza u prehrani.

Minus je što pravilno održavanje lijevanog željeza može biti teško. Možete pronaći prethodno začinjene ili emajlirane tave, ali ako svoje lijevano željezo ne održavate dobro nauljenim i suhim, može zahrđati. A tave su teške, što može biti teško za neke tehnike kuhanja, kaže Patel.
Postoji nekoliko namirnica koje nikada ne smijete kuhati u lijevanom željezu, a one uključuju delikatne stvari poput tankih fileta ribe ili palačinki.
Idealne su za pripremanje odrezaka, piletine i kotleta, kao i za pečenje povrća i duboko prženje.
Najsigurnije posuđe za prženje: Ugljični čelik
Ugljični čelik je lakši rođak lijevanog željeza, tako da ima mnoge iste prednosti, poput nevjerojatne izdržljivosti i zadržavanja topline, ali je s njim lakše rukovati. Zbog ovih svojstava, mnogi restorani preferiraju posuđe od ugljičnog čelika. Poput lijevanog željeza, može ići u pećnicu.
Izbjegavajte pripremu jela na bazi rajčice, osobito ako vaš ugljični čelik prethodno nije dobro “začinjena” tj. pripremljena za uporabu.

Izvrsna je za hranu koja zahtijeva dobro prženje, uključujući odreske, hamburgere i jakobove kapice. Ugljični čelik izvrstan je materijal za wok. Također može biti odličan za pečenje bilo čega, od šparoga do cijelog pileta.
Najsigurnije posuđe za pirjanje: anodizirani alumij
Velika većina posuđa sadrži barem nešto aluminija, koji je ekonomičan i lagan metal te dobro provodi toplinu. Postojala je određena zabrinutost da bi aluminij mogao prodrijeti u hranu koju kuhate, ali to nikada nije povezano s bilo kakvim štetnim učincima, iako može učiniti vašu hranu neukusnom.
Bolja opcija je anodizirani aluminij, koji Patel naziva “rođakom neprianjajućeg materijala”. Anodizirani aluminij činit će se težim, a tretiran je kako bi metal bio tvrđi i izdržljiviji – iako u nekim slučajevima to znači korištenje PTFE-a ili sličnih kemikalija, pa biste trebali dodatno istražiti prije kupnje.
Izbjegavajte kiselu hranu koja može reagirati s metalom i imati gorak okus. Lagani materijal izvrstan je za stvari koje morate tresti dok kuhate, primjerice kada pirjate povrće.
Ordinacija.hr