Problem visokog tlaka možete smanjiti izbacivanjem ovih namirnica sa svog menija - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Problem visokog tlaka možete smanjiti izbacivanjem ovih namirnica sa svog menija

Ako se borite s visokim krvnim tlakom, jedan od najvažnijih koraka je smanjenje unosa natrija

Natrij je esencijalni mineral koji ima vitalnu ulogu u održavanju ravnoteže tekućine, funkcioniranju živaca i kontrakciji mišića. Međutim, prekomjerni unos može dovesti do raznih zdravstvenih komplikacija, osobito ako već imate visoki krvni tlak.

Konzumacija hrane s visokim udjelom natrija može pogoršati simptome hipertenzije i povećati rizik za zdravlje kardiovaskularnog sustava. Kontrola unosa natrija još je važnija ljeti jer pretjerana konzumacija može uzrokovati dehidraciju i povećati učinke vrućeg vremena na krvni tlak.

Ove tri namirnice bogate kolagenom pomoći će da održite lijepu kožu

Ovo je 7 namirnica s visokim udjelom natrija koje biste trebali izbjegavati kako biste kontrolirali krvni tlak:

1. Neke vrste povrća

Zeleno lisnato povrće je odlično za zdravlje. Ali neko povrće poput celera, špinata, mrkve i cikle sadrži značajnu količinu soli koja može utjecati na razinu krvnog tlaka. Ako je vaš krvni tlak konstantno visok, izbjegavajte jesti ovo povrće ili ga jedite umjereno!

2. Sir

Iako je izvrstan izvor kalcija i bjelančevina, često ima i visok udio soli i zasićenih masti. To znači da konzumiranje previše sira može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti podizanjem krvnog tlaka i kolesterola.

Shutterstock

Ako ga ipak želite jesti, odaberite vrste s niskim udjelom natrija i konzumirajte ga umjereno.

3. Konzervirana jela i gotove juhe

Kako bi se poboljšao okus i očuvao proizvod, mnoge gotove juhe i jela u limenci sadrže visok udio soli. Ako vam baš nikako nije zgodno skuhati domaću juhu, potražite verzije bez dodane soli, s niskim udjelom natrija.

4. Ukiseljena hrana i mesne prerađevine

Kiseli krastavci, kiseli kupus i druga fermentirana hrana obično sadrže puno soli zbog procesa kiseljenja. Kao konzervans i pojačivač okusa, prerađeno meso poput hrenovki, kobasica, slanine i delikatesnog mesa također sadrži značajne razine natrija.

Shutterstock

5. Pekarski proizvodi

Neki kruh i pekarski proizvodi, osobito oni od rafiniranog brašna, mogu sadržavati značajne količine natrija. Provjerite oznake i odlučite se za opcije s niskim udjelom natrija kada su dostupne.

6. Umaci i preljevi za salatu

Začini kao što su soja umak, kečap, umak za roštilj i preljevi za salatu mogu biti značajan izvor natrija. Koristite ih štedljivo ili odaberite verzije s niskim udjelom natrija.

7. Grickalice

Čips, pereci i druge grickalice često su bogate solju. Birajte zdravije opcije kao što je svježe voće i povrće s humusom ili domaće grickalice kao što su kokice začinjene začinskim biljem ili neslane orašaste plodove.

Ordinacija.hr


Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo