Pečena purica s mlincima nezaobilazan je dio blagdanskog stola i tradicionalni nedjeljni ručak u mnogim hrvatskim obiteljima. Iako puretinu smatramo zdravim mesom, kombinacija s popularnim prilogom može stvoriti pravu kalorijsku bombu.
Miris pečene purice koji se širi iz kuhinje za mnoge je jedna od najljepših asocijacija na obiteljsko okupljanje i blagdane. Ovaj gastronomski klasik, duboko ukorijenjen u hrvatskoj tradiciji, desetljećima nosi titulu svečanog jela koje spaja generacije. U kolektivnoj svijesti purica se percipira kao zdraviji odabir, laganije meso koje si možemo priuštiti bez grižnje savjesti, pogotovo u usporedbi s crvenim mesom. No, kada se na tanjuru pojavi u pratnji sočnih, masnoćom natopljenih mlinaca, nutritivna slika postaje znatno složenija. Koliko je zapravo ovaj omiljeni obrok saveznik našeg zdravlja, a koliko skrivena kalorijska zamka o kojoj rijetko razmišljamo dok uživamo u bogatstvu okusa?
Puretina, osobito prsa, s punim pravom nosi reputaciju nutritivno vrijedne namirnice. Riječ je o izvanrednom izvoru visokokvalitetnih proteina koji su ključni za izgradnju mišića, obnovu tkiva i normalno funkcioniranje organizma. U sto grama pečenih purećih prsa nalazi se otprilike 147 kalorija, ali i impresivnih tridesetak grama proteina, dok je udio masti zanemariv, tek nešto više od dva grama. Osim toga, puretina je prava riznica važnih mikronutrijenata. Obiluje mineralima poput željeza, ključnog za prijenos kisika u krvi, cinka koji jača imunitet, te selena, snažnog antioksidansa. Ne treba zaboraviti ni vitamine B skupine, prvenstveno niacin (B3) i vitamin B6, koji igraju vitalnu ulogu u energetskom metabolizmu. Gledano zasebno, pečena pureća prsa predstavljaju gotovo savršen obrok.

S druge strane tanjura nalaze se mlinci, prilog bez kojeg je purica gotovo nezamisliva. Ovaj tradicionalni proizvod od pšeničnog brašna, vode i soli energetski je iznimno bogat. Suhi mlinci, prije nego što dođu u doticaj s masnoćom od pečenja, predstavljaju gotovo čisti izvor ugljikohidrata. Prema podacima proizvođača, sto grama domaćih mlinaca sadrži oko 355 kalorija, od čega gotovo 75 grama otpada na ugljikohidrate, dok je udio masti minimalan, tek nešto iznad jednog grama. Proteina ima oko jedanaest grama, što nije zanemarivo, ali u usporedbi s puricom, njihova primarna uloga je osigurati brzu energiju. Zbog toga se prosječna porcija mlinaca, i prije završne pripreme, po kalorijskoj vrijednosti može usporediti s omanjim obrokom.
Spajanjem dviju komponenti, jedna porcija pečene purice s mlincima, ovisno o veličini i količini korištene masnoće, može sadržavati od 395 pa sve do 450 kalorija, a nerijetko i više.
Ključni trenutak, koji cijelo jelo pretvara iz uravnoteženog u vrlo kaloričan obrok, događa se u posljednjem koraku pripreme. Tradicija nalaže da se mlinci preliju vrućom vodom, a zatim pomiješaju s masnoćom i sokovima koji su se iscijedili tijekom pečenja purice. Upravo taj postupak, koji mlincima daje prepoznatljiv i sočan okus, drastično povećava njihovu kalorijsku vrijednost. Spajanjem dviju komponenti, jedna porcija pečene purice s mlincima, ovisno o veličini i količini korištene masnoće, može sadržavati od 395 pa sve do 450 kalorija, a nerijetko i više. Primjerice, porcija sa sto grama purećeg zabatka, pedeset grama mlinaca i samo jednom žlicom ulja već doseže spomenutu gornju granicu. Tako se jelo koje započinje sa zdravim mesom transformira u energetski vrlo gust obrok.
Kako uživati u klasiku bez grižnje savjesti
Uz nekoliko pametnih prilagodbi, moguće je značajno smanjiti kalorijsku vrijednost jela, a da se pritom ne izgubi previše na prepoznatljivom okusu. Prvi korak je odabir mesa. Umjesto tamnijih i masnijih dijelova poput zabatka, odlučite se za pureća prsa. Drugi, još važniji korak, odnosi se na pripremu mlinaca. Umjesto da ih prelijete svom masnoćom, pokušajte odvojiti veći dio i iskoristiti samo manju količinu za okus, a ostatak tekućine nadomjestite vrućom vodom ili nemasnim povrtnim temeljcem. Mlinci će i dalje biti sočni, ali s osjetno manje kalorija i zasićenih masnih kiselina, čije nutritivne vrijednosti treba kontrolirati.
Na kraju, ključ leži u umjerenosti i svjesnosti o veličini porcije. Pečena purica s mlincima, čak i u svojoj bogatijoj verziji, može biti dio uravnotežene prehrane ako se u njoj uživa povremeno i u primjerenim količinama. Umjesto da napunite tanjur do vrha, poslužite manju porciju mesa i mlinaca, a ostatak popunite svježom salatom ili kuhanim povrćem. Na taj ćete način unijeti više vlakana i vitamina, postići osjećaj sitosti s manjom količinom hrane i osigurati da ovaj blagdanski klasik ostane ono što i treba biti: istinski užitak za nepce bez nepotrebnog opterećenja za organizam. Balans je, kao i uvijek u prehrani, najvažniji sastojak. ( Ordinacija.hr )




