Odgovor je da je riblje ulje više prijatelj nego neprijatelj kada dolazi iz izvora hrane, a ne iz dodataka prehrani.
Što je tako posebno u ribljem ulju? Prepuno je omega-3 masnih kiselina. One moraju doći iz hrane, budući da ih naše tijelo ne može proizvesti.
Dvije ključne omega-3 masne kiseline su dokozaheksaenska kiselina (DHA) i eikosapentaenska kiselina (EPA). Masna riba poput lososa, skuše i sardina bogata je ovim omega-3 masnim kiselinama. Neke su biljke bogate drugom vrstom omega-3 masne kiseline, alfa-linolenskom kiselinom, koju tijelo može pretvoriti u DHA i EPA. Dobri izvori ovih sjemenki su lanene sjemenke, chia sjemenke, orasi, sjemenke bundeve i ulje uljane repice.
Omega-3 masne kiseline igraju važnu ulogu u funkcioniranju mozga, normalnom rastu i razvoju te upalama. Nedostaci su povezani s raznim zdravstvenim problemima, uključujući kardiovaskularne bolesti, neke vrste raka, poremećaje raspoloženja, artritis i još mnogo toga. Ali to ne znači da uzimanje visokih doza znači bolje zdravlje i prevenciju bolesti.
Omega-3 u ravnoteži
Dodaci ribljeg ulja promovirani su kao jednostavan način za zaštitu srca, ublažavanje upala, poboljšanje mentalnog zdravlja i produljenje života. No, dokazi za poboljšanje zdravlja srca su različiti.
Studija objavljena u časopisu New England Journal of Medicine otkrila je da dodaci omega-3 masnih kiselina nisu učinili ništa za smanjenje srčanog udara, moždanog udara ili smrti od srčanih bolesti kod muškaraca i žena srednje dobi bez ikakvih poznatih čimbenika rizika za srčane bolesti.
Međutim, kada su istraživači pogledali podskupine ljudi koji ne jedu ribu, rezultati su ukazali da bi mogli smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti uzimanjem dodatka ribljeg ulja.
5 odličnih izvora omega-3 masnih kiselina na koje vjerojatno niste pomislili
Dokazi koji povezuju riblje ulje i rak bili su posvuda. Većina istraživanja, uključujući gore citiranu studiju iz 2018., nije pokazala nikakav smanjeni rizik od raka. Međutim, neka ranija istraživanja pokazala su da bi prehrana bogata masnom ribom ili dodacima ribljeg ulja mogla smanjiti rizik od određenih vrsta raka.
Kada je poželjno uzimati riblje ulje?
Kako hrana i njezine sastavne molekule utječu na tijelo uglavnom je misterij. Zbog toga je upitna upotreba dodataka za bilo što drugo osim za liječenje nedostatka.
Jer, potreban nam je cijeli orkestar ribljih masti, vitamina, minerala i pratećih molekula, a ne usamljene note EPA i DHA.
No ako ne jedete ribu ili druge plodove mora, mogao bi vam koristiti dodatak ribljeg ulja. Također, možete dobiti omega-3 iz mljevenog lanenog sjemena ili ulja od lanenog sjemena, chia sjemenki, oraha, ulja repice i sojinog ulja. Jedna do dvije porcije dnevno mogu vam pomoći da izbjegnete nedostatak omega-3 masnih kiselina.
H. A.