Uskolisni i širokolisni trputac koriste se za rane, kašalj, probavne smetnje i infekcije. Donosimo detaljan vodič kroz njegova svojstva i provjerene narodne recepte.
Trputac, poznat i kao bokvica, bukvica, krepotec ili muška bokvica, je trajna zeljasta biljka koja raste gotovo svugdje – na livadama, uz rubove puteva, u jarcima te na vlažnom i plodnom tlu. Ova biljka raširena je diljem Europe, Amerike, Azije, Australije, Novog Zelanda i Afrike. Iako se često smatra korovom, trputac je jedna od najljekovitijih biljaka na svijetu.
Do danas je identificirano preko 200 vrsta trputca, a najpoznatiji su uskolisni i širokolisni trputac. Sve vrste su ljekovite i jestive, a u narodnoj medicini koristile su se za liječenje rana, zaustavljanje krvarenja, izlučivanje sluzi, jačanje želuca i snižavanje povišene tjelesne temperature.
U Kini je trputac korišten već 3000 godina prije Krista, a u nekim zemljama i danas je službeno odobren za medicinsku primjenu. Za ljekovite pripravke koriste se zreli listovi (svježi ili osušeni) te cijeli nadzemni dio biljke.
Dvije najpoznatije vrste
Uskolisni trputac (Plantago lanceolata) je trajna zeljasta biljka koja može narasti do 40 cm. Mladi listovi su jestivi, a biljka se stoljećima primjenjuje u narodnoj medicini. Poznat je i kao muški trputac, a druga imena uključuju dugi trputac, kopljastu bokvicu i sabljasti trputac. Vrijeme cvatnje je od travnja do svibnja, a listovi imaju gorkast okus i ugodan miris. Od svježih listova dobiva se ljekoviti sok koji pomaže u liječenju mnogih tegoba, od upala grla do probavnih smetnji.
Širokolisni trputac (Plantago major) u narodnoj medicini koristi se za liječenje rana, zaustavljanje krvarenja i cistitisa s hematurijom. Listovi su širi i mekši od uskolisnih, a također su bogati hranjivim tvarima i aktivnim sastojcima.
Ljekovita svojstva trputca
Trputac ima antimikrobna, protuupalna i analgetska svojstva. Njegovi glavni sastojci uključuju:
- trijeslovine
- polisaharide
- kumarin
- flavonoide
- silicijevu kiselinu
- cink i kalij
Trputac pomaže u:
- regeneraciji kože zahvaljujući alantoinu
- ublažavanju uboda insekata
- liječenju rana i sprječavanju širenja infekcija
- regulaciji masnoće kože i sužavanju pora
- pročišćavanju kože i tijela
- isušivanju viška sluzi u dišnom i probavnom sustavu
Jestivo lišće bogato je kalcijem, mineralima i vitaminima, uključujući vitamin K koji pomaže zaustavljanju krvarenja. Mladi listovi mogu se jesti svježi u salatama, dok stariji listovi zahtijevaju kuhanje. Znanstvenici su također otkrili da trputac može smanjiti želju za nikotinom, što ga čini korisnim u preparatima za odvikavanje od pušenja.

Priprema i korištenje trputca
Trputac se može koristiti za razne zdravstvene tegobe – od ugriza insekata i osipa do problema s bubrezima i želucem.
Čaj od trputca
- Operite šalicu svježih listova trputca.
- Stavite listove u zdjelu i prelijte kipućom vodom.
- Poklopite i pustite da odstoji dok voda ne postane hladna na dodir.
- Procijedite i čuvajte u hladnjaku najviše dva tjedna.
Pijte 1–2 šalice dnevno, sami ili s medom. Čaj pomaže kod probavnih tegoba, prehlade, groznice, čira na želucu, sindroma iritabilnog crijeva i drugih upalnih bolesti probavnog trakta. Može se koristiti i izvana za ispiranje rana, opeklina, osipa i ekcema.
Oblozi
Svježi listovi mogu se zdrobiti i primijeniti izravno na kožu kod:
- ugriza insekata i pčelinjih uboda
- kontakta s otrovnim biljem
- modrica, žuljeva i manjih posjekotina
Trputac odmah ublažava bol, smanjuje crvenilo i izvlači toksine iz uboda.
Mast i melem
Melem od trputca možete napraviti od kokosovog ulja, pčelinjeg voska i sušenog lišća. Pogodan je za:
- posjekotine i modrice
- ubode insekata
- pelenski osip kod beba
Tinktura
Sastojci:
- 1 šalica opranih i osušenih listova trputca
- 0,5 l 100% alkohola
Listove prelijte alkoholom, dobro promiješajte, poklopite i čuvajte na tamnom mjestu. Protresite nekoliko puta tijekom 6–8 tjedana, zatim procijedite i pohranite u tamnoj boci. Tinktura se koristi:
- oralno: 10 kapi pod jezikom 30 sekundi prije gutanja ili razrijeđeno u vodi
- izvana: na prišteve i čireve
Sirup od trputca
Sirup je tradicionalni narodni lijek za iskašljavanje. Listove prikupljajte od svibnja do kraja kolovoza. U staklenku slažite listove i šećer u slojevima, ostavite da fermentira 3 mjeseca na tamnom mjestu. Nakon toga procijedite, prokuhajte i ulijte u tamne boce. Otvorenu bočicu čuvajte u hladnjaku do tjedan dana.
Moguće nuspojave
Prekomjerna konzumacija može izazvati:
- nadutost
- alergijske reakcije
- opstrukciju crijeva ili jednjaka
Nuspojave su rijetke i obično rezultat prekomjerne uporabe.
Trputac je dokazano učinkovit u liječenju mnogih svakodnevnih tegoba, a roditelji ga često koriste i kod probavnih i respiratornih problema kod djece.
(Ordinacija.hr)




