Đumbir u medenjacima može imati blagi probavni učinak, ali šećer i brašno mogu izazvati nadutost. Saznajte što još njihovi začini mogu učiniti za zdravlje.
Medenjaci, poput većine blagdanskih slastica, nisu baš nutritivno bogati, ali također nisu potpuno bezvrijedni za naše zdravlje. Glavni “zdravi” sastojak medenjaka je đumbir, koji sadrži antioksidanse s protuupalnim učinkom. Ipak, piše Verywell Health, količina đumbira koja se unosi jedenjem kolačića vjerojatno je premala da bi značajno poboljšala zdravlje vaših crijeva.
Đumbir – nježniji za probavu od ostalih slastica
Nikki Kuhlmann, registrirana dijetetičarka iz WellTheory, ističe da je đumbir u medenjacima često blaži za probavu u usporedbi s mnogim drugim slatkišima. Razlog je gingerol – polifenol koji ima antioksidativna i protuupalna svojstva. Istraživanja pokazuju da đumbir može ublažiti mučninu, potaknuti probavu te podržati korisne bakterije u crijevima dok suzbija štetne.
Međutim, prosječna količina đumbira u medenjacima daleko je manja od one koja bi mogla značajno poboljšati probavu ili zdravlje crijeva.
– Da biste unijeli količinu bioaktivnog đumbira iz jednog suplementa, morali biste pojesti cijelu kućicu od medenjaka – objašnjava Avery Zenker, registrirana dijetetičarka iz MyCrohnsandColitisTeam.
Osim toga, medenjaci se najčešće pripremaju od rafiniranog brašna i dodanog šećera, koji se brzo apsorbiraju i mogu izazvati skok razine šećera u krvi. Za osobe osjetljive na šećer, gluten ili visoko prerađenu hranu, to može dovesti do nadutosti ili probavnih tegoba.

Ostali začini u medenjacima – male prednosti za zdravlje
Medenjaci sadrže i druge začine koji mogu donijeti nekoliko dodatnih zdravstvenih prednosti. Većina učinaka dolazi od začina koji “griju” tijelo, ali oni su prisutni u malim količinama pa su i učinci umjereni.
Stručnjakinje ističu sljedeće:
- Cimet: Može podržati regulaciju šećera u krvi poboljšanjem osjetljivosti na inzulin. Iako je cimet prisutan u malim količinama, može imati suptilne metaboličke koristi u usporedbi s desertima bez začina.
- Klinčić: Bogat je antioksidansima koji štite stanice od oštećenja te ima prirodna antimikrobna svojstva koja mogu podržati imunološki sustav.
- Muškatni oraščić i allspice: Sadrže antioksidanse i mogu imati blagi protuupalni učinak, iako se u receptima koristi vrlo malo.
Važno je napomenuti da su zdravstveni učinci ovih začina najizraženiji na terapijskim razinama – znatno većim od onoga što unosimo jednim kolačićem ili kriškom medenjaka, naglašava Zenker.
Medenjaci vs. druge blagdanske slastice
Tradicionalni medenjaci često sadrže manje maslaca nego druge pečene poslastice, što ih može učiniti nešto lakšima, ističe Kuhlmann. Ipak, još uvijek su siromašni proteinima i općim nutrijentima.
Ako želite povećati nutritivnu vrijednost, medenjake možete pripremiti s cjelovitim brašnom, što će dodati više vlakana za probavu, a crna melasa može donijeti male količine željeza i kalcija, dodaje Zenker.
(Ordinacija.hr)




