Dok mnoge namirnice osiguravaju bitne hranjive tvari za fetus u razvoju, neke treba konzumirati s velikim oprezom ili u potpunosti izbjegavati.
Tijekom trudnoće posebno je važno brinuti o prehrani kako bi se podržalo zdravlje i majke i bebe. Kako bi se maksimalno izbjegli potencijalni rizici za zdravlje ovo su namirnice koje treba konzumirati s velikim oprezom.
Sirovi plodovi mora
Sirovi ili nedovoljno kuhani plodovi mora, poput sushija ili kamenica, mogu sadržavati štetne bakterije i parazite koji mogu dovesti do bolesti koje se prenose hranom.
Riba s visokim sadržajem žive
Ribe poput morskog psa, sabljarke, kraljevske skuše i tune imaju visoke razine žive, što može naškoditi živčanom sustavu djeteta u razvoju.
Sirova jaja
Sirova ili djelomično kuhana jaja mogu nositi salmonelu, što može dovesti do ozbiljnog trovanja hranom. Izbjegavajte hranu poput domaćeg preljeva za Cezar salatu, holandskog umaka ili sirovog tijesta za kekse.
Nepasterizirano mlijeko
Nepasterizirano mlijeko i meki sirevi kao što su Brie, Camembert i feta mogu sadržavati listeriju, bakteriju koja može uzrokovati pobačaj, mrtvorođenče ili teške bolesti kod novorođenčadi.
Deli mesni proizvodi
Deli mesni proizvodi i hrenovke mogu biti zaraženi Listerijom, stoga ih je najbolje zagrijavati do kuhanja na pari kako bi se ubile potencijalne bakterije.
Visoko prerađena bezvrijedna hrana
Hrana s visokim udjelom šećera, soli i visoko prerađena hrana može pridonijeti prekomjernom debljanju i gestacijskom dijabetesu.
Prekomjerni kofein
Pretjerani unos kofeina može povećati rizik od pobačaja. Ograničite dnevni unos kofeina na 200-300 mg.
Neoprano voće i povrće
Voće i povrće treba temeljito oprati kako bi se uklonili potencijalni ostaci pesticida ili štetnih bakterija.
Prehrana majke – kako se hraniti u trudnoći i za vrijeme dojenja
Alkohol
Ne postoji sigurna razina konzumacije alkohola tijekom trudnoće, jer može dovesti do fetalnih poremećaja alkoholnog spektra (FASD).
Sirove klice
Sirove klice, poput klica lucerne ili mung graha, mogu nositi štetne bakterije poput salmonele ili E. coli.
Višak vitamina A
Visoke doze vitamina A mogu biti štetne za bebu u razvoju. Izbjegavajte pretjeranu konzumaciju jetrica i proizvoda od jetre.
Prekomjerni šećer
Visok unos šećera može dovesti do gestacijskog dijabetesa i pridonijeti pretjeranom debljanju tijekom trudnoće.
Hrana s visokim udjelom natrija
Višak natrija može dovesti do visokog krvnog tlaka i zadržavanja vode. Izbjegavajte hranu koja je pretjerano slana.
Praznokalorična hrana
Hranu s malom nutritivnom vrijednošću, poput gaziranih sokova, slatkiša i čipsa, treba maksimalno ograničiti.
Umjetni zaslađivači
Iako se mnogi umjetni zaslađivači općenito smatraju sigurnima, neke studije ukazuju na potencijalne rizike tijekom trudnoće.
Nekuhano meso i perad
Uvijek temeljito kuhajte meso i perad kako biste izbjegli štetne bakterije poput salmonele ili E. coli.
H. A.