Zdravlje

Zdravlje

Uvijek vam je vruće ili vam je stalno hladno? Evo što o tome kažu liječnici 

Ako osjećate da vam je uvijek vruće ili hladno – i zabrinuti ste zbog toga – svakako razgovarajte sa svojim liječnikom. Posebno je to važno ako ovaj problem prate i drugi poput promjena u pokretima crijeva, umora i promjena kože ili kose. 

Stručnjaci kažu da je mnogo razloga zašto je nekima stalno vruće, dok je drugima stalno hladno. Osim vaše fizičke građe, ovom fenomenu doprinose često i neka medicinska stanja. Vaše navike i sastav tijela mogu pridonijeti osjećaju da vam je uvijek vruće ili hladno 

Prva stvar koju ljudi trebaju shvatiti je da mogu regulirati svoju tjelesnu temperaturu, bez obzira na okolinu. A gdje to? Sve počinje u vašem autonomnom živčanom sustavu – dijelu živčanog sustava koji kontrolira automatske funkcije poput disanja ili znojenja. Proces počinje u mozgu, gdje se oslobađaju hormoni koji kontroliraju temperaturu, objašnjava liječnica interne medicine dr. Heather Viola

Postoje brojne stvari koje utječu na oslobađanje ovih hormona. To može uključivati ​​razine stresa, vašu prehranu i mišićnu masu. 

Ako konzumirate začinjenu hranu, ili kofein ili puno alkohola, to također može utjecati na vaš autonomni živčani sustav i povećati broj otkucaja srca. Zbog toga se osjećate toplije. Također, što imate više tjelesne masti, to vam je toplije.  

Shutterstock

Medicinski razlozi

Određena medicinska stanja mogu uzrokovati promjene tjelesne temperature. Prema Violi, nizak indeks tjelesne mase ili borba s anoreksijom mogu uzrokovati da se osoba osjeća kao da joj je stalno hladno. 

Problemi sa štitnjačom također mogu biti faktor. Ako imate niske razine hormona štitnjače, vjerojatno ćete vam češće biti hladno nego vruće. Ako imate visoke razine hormona štitnjače, bit će suprotno. Ta se stanja uglavnom mogu liječiti lijekovima, kaže dr. John Schumann, izvršni medicinski direktor Oak Street Healtha u Oklahomi. 

I anemija može biti još jedan razlog zbog kojeg je nekome stalno hladno, no to ne osjeća svatko s tim stanjem

Najlakši način na koji možete otkriti kakva vam je cirkulacija i 5 savjeta kako je poboljšati

Ako osjećate da vam je uvijek vruće ili hladno – i zabrinuti ste zbog toga – svakako razgovarajte sa svojim liječnikom. Posebno je to važno ako ovaj problem prate i drugi poput promjena u pokretima crijeva, umora i promjena kože ili kose, kaže Viola. 

Sve u svemu, prema liječnicima Violi i Schumannu, osjećaj vrućine ili hladnoće najčešće ne ukazuje na ozbiljne probleme.   

H. A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo