Čimbenik koji utječe na to koliko dobro piće hidrira odnosi se na njegov nutritivni sastav. Proteini i masti usporavaju pražnjenje tekućine iz želuca te je organizam dulje hidriran
Istraživanje škotskog Sveučilišta St. Andrews, koje je usporedilo razinu hidriranosti i reakcije organizma na nekoliko različitih pića, pokazalo je da voda ipak nije najbolji izbor. Otkrili su da voda – i negazirana i gazirana – prilično dobro obavlj posao u brzoj hidraciji tijela, ali napitci s malo šećera, masti ili proteina nas dulje održavaju hidriranima.
Razlog leži u tome kako naša tijela reagiraju na pića. Jedan od čimbenika je količina: što više pijete, piće se brže prazni iz želuca i apsorbira u krvotok, gdje može razrijediti tjelesne tekućine i hidrirati vas, kaže Ronald Maughan, profesoru na Medicinskom fakultetu St. Andrews i autor studije.
Mlijeko je bolje od vode
Drugi faktor koji utječe na to koliko dobro piće hidrira odnosi se na njegov nutritivni sastav. Na primjer, utvrđeno je da mlijeko bolje hidrira od vode jer sadrži laktozu, nešto proteina i malo masti, a sve to pomaže usporiti pražnjenje tekućine iz želuca i održava organizam hidriranim tijekom duljeg razdoblja.

Također sadrži natrij, koji se ponaša poput spužve i zadržava vodu u tijelu, što dovodi do manje proizvodnje urina. Isto djeluju i rehidracijske otopine koje se koriste za liječenje proljeva. Oni sadrže male količine šećera, natrij i kalij, koji također mogu pomoći zadržati vodu u tijelu.
Previše šećera nije dobro
Ali upravo kod šećera se priča komplicira. Naime, sokovi s puno koncentriranih šećera ne rade dobar posao hidracije kao oni s nižim udjelom šećera. Kako provode više vremena u želucu, sporije se prazne u usporedbi s običnom vodom, ali kad uđu u tanko crijevo visoka koncentracija šećera se razrjeđuje tijekom fiziološkog procesa koji se naziva osmoza.
Ovaj proces zapravo povlači vodu iz tijela u tanko crijevo kako bi razrijedio šećere koje ova pića sadrže. A tehnički, sve što je unutar crijeva je izvan vašeg tijela. Uostalom, naši bubrezi i jetra ovise o vodi kako bi tijelo riješili toksina, a voda također igra ključnu ulogu u održavanju elastičnosti i gipkosti kože. To je najjeftinija hidratantna krema koju ćete pronaći.
Alkohol i kava
Alkohol djeluje kao diuretik, što uzrokuje više mokrenja, tako da kada su u pitanju alkoholna pića, hidracija će ovisiti o ukupnom volumenu pića.

Kada je riječ o kavi, koliko će vas dobro hidrirati ovisi o količini kofeina. Obična kava s oko 80 miligrama kofeina, prema istraživanju, djelovala bi poput vode.
Konzumacija više od 300 mg kofeina, ili oko 2-4 šalice kave, može uzrokovati gubitak tekućine jer kofein uzrokuje blagi, kratkotrajni diuretski učinak. Vjerojatnije je da će se to dogoditi s nekim tko obično ne konzumira kofein, a to se može popraviti dodavanjem žlice ili dvije mlijeka.
Ordinacija.hr