Pitali smo stručnjaka

Vodič: Prehlade i viroze u dječjoj dobi. Kako pomoći djetetu?

Prehlade uzrokovane virusima i bakterijama čest su pratitelj odrastanja vaših mališana, a i vama zadaju glavobolje. Za savjet kako pomoći djeci dok su bolesna, ali i kako im ojačati imunitet, pitali smo pedijatricu Ivanu Samardžiju Čor. 

Zimsko je razdoblje izazovno kad je riječ o zdravlju vaših mališana, pogotovo ako borave u kolektivima, kao što su jaslice, vrtić ili škola, a najčešće tegobe vezane su uz prehlade, koje mogu biti uzrokovane virusima ili bakterijama. Curenje iz nosa, kašalj, grlobolja i povišena tjelesna temperatura najčešći su simptomi, koji često prolaze unutar sedam dana, a dijete se tada ponovno može vratiti u kolektiv.

Dječji je imunitet prvih nekoliko godina života još u fazi formiranja pa nije neobično da tijekom godinu dana dijete preboli i do desetak prehlada.

Najčešće su infekcije dišnog sustava

Kako jedišni sustav najizloženiji okolnim virusima i bakterijama, djeca upravo najčešće obolijevaju od infekcija dišnih putova. No velik broj akutnih infekcija dišnog sustava ograničen je samo na gornji dišni sustav, a samo oko 5 posto slučajeva zahvaća donji dišni sustav. Također, više od 90 posto uzrokovano je virusom te nije potrebna nikakva antimikrobna terapija.

Liječenje prehlada kod djece, ako su virusnog porijekla, uglavnom je simptomatsko, što znači skidanje povišene temperature, dovoljan unos tekućine i pravilna higijena nosa. Ako je riječ o bakterijskoj infekciji, tada je važno posjetiti pedijatra koji će djetetu prepisati antibiotik.

– Najbolje se voditi općim stanjem djeteta. Ako dijete nije klonulo, kad se spusti temperatura, živne, zainteresirano je i zaigrano, vjerojatno je riječ o virozi. No ako je razdražljivo, odbija jesti i piti, teško se skida temperatura, dijete je klonulo i pospano, potrebno je javiti se liječniku na pregled. Također, ako nakon 3 dana povišene tjelesne temperature, uz dobro opće stanje djeteta, nema poboljšanja, potrebno je otići na pregled jer je možda ipak riječ o bakterijskoj infekciji – objašnjava Ivana Samardžija Čor, pedijatrica.

No, ako se uz kašalj pojavi otežano disanje, ubrzano disanje, plavljenje usana ili klonulost, napominje pedijatrica, potrebno je što prije potražiti liječničku pomoć.

Kada i kako skidati temperaturu djetetu?

Povišena temperatura jedan je od simptoma koji najviše zabrinjava roditelje. No ako je dijete dobro hidrirano, svjesno i može komunicirati, nema razloga za brigu jer je temperatura odgovor imunološkog sustava na napad virusa i bakterija.

– Neko je generalno pravilo je da se temperatura skida lijekovima tek nakon što dosegne 38,5 stupnjeva, mjereno pod pazuhom, jer su naši obrambeni mehanizmi učinkovitiji pri povišenoj temperaturi. No, nije to strogo pravilo jer ako se dijete ne osjeća dobro i kod nižih temperatura, već tada mu možete dati lijek”, savjetuje pedijatrica Ivana Samardžija Čor.

Kad je riječ o izboru lijeka za skidanje temperature, pedijatrica preporučuje paracetamol i ibuprofen, ali ukazuje na pravilno doziranje ovih antipiretika.
– Paracetamol i ibuprofen mogu se kombinirati ako se temperatura povisi za period kraći od šest sati. Tada ih možete davati naizmjenično: primjerice, paracetamol, potom za 4 sata kada temperatura poraste, možete primijeniti ibuprofen itd. Između istog lijeka poželjan je razmak od 6 sati, a uz lijekove preporučuje se raskomotiti dijete te kupke ili tuširanje mlakom vodom – kaže Ivana Samardžija Čor i dodaje kako valja obratiti pozornost na pravilno doziranje, a u tom slučaju parametar nije dob, nego tjelesna težina. No ako sami niste sigurni koja je doza lijeka prihvatljiva za vaše dijete, liječnica savjetuje da dozu ipak provjerite sa svojim pedijatrom.

Kako njegovati dijete?

Stoga, nije potrebno za svako šmrcanje, grlobolju, kašalj ili temperaturu, odmah juriti liječniku. Važno je pratiti opće stanje djeteta, spuštati temperaturu, poticati dijete na dovoljan unos tekućine, održavati higijenu nosa, a u slučaju kašlja uključiti inhalacije fiziološkom otopinom, odnosno osigurati vlažnost zraka prostorija u kojima dijete boravi.

– Ako je dijete dobrog općeg stanja i raspoloženo kad padne temperatura, zaigrano – to je u pravilu dobar znak – objašnjava Ivana i dodaje kako su roditelji često zabrinuti zbog smanjenog apetita djeteta, što je posve normalno tijekom bolesti.

– Poželjno je djetetu nuditi obroke kada mu padne temperatura jer tada je ono raspoloženije i želi jesti. No iznimno je važno da dijete unosi dosta tekućine jer se kod slabije hidracije može dodatno povisiti temperature – kaže pedijatrica Samardžija Čor.

Liječnica još savjetuje kako je dobro da dijete ostane izvan kolektiva barem dan-dva nakon prestanka temperature kako bi se organizam potpuno oporavio. Ako se dijete prerano vrati u kolektiv, ima veći rizik da se ponovno razboli jer je imunološki sustav još iscrpljen prethodnom infekcijom.

Najbolja prevencija, unos važnih nutrijenata

Zbog generalne izloženosti i vrlo lakog prijenosa virusa, prehladu je u pravilu teško spriječiti, ali možete raditi na jačanju dječjeg imuniteta raznolikom prehranom i dodacima prehrani, kao što su vitamini i minerali.

Osim prehrane, važno je da dijete što više vremena provodi na svježem zraku i da u sezoni prehlada izbjegavate boravak u zatvorenim prostorima s puno ljudi, poput trgovačkih centara i zatvorenih igraonica te da izbjegavate posjećivanje bolesnih osoba. Također, važno je i redovito provođenje osobne higijene, što podrazumijeva pranje ruku te zdrav stil života i dovoljno sna.

– S obzirom na povećanu izloženost mikroorganizmima te duljem boravku u zatvorenim prostorijama, tijekom hladnijih mjeseci djeca su sklona češćem obolijevanju. Roditelji nam često postavljaju pitanje o jačanju imuniteta, na koje nije tako lako odgovoriti. Veći broj djece ne jede raznoliko i pitanje je koliko su danas namirnice kvalitetne i bogate potrebnim nutrijentima. Stoga, često je potrebno preporučiti proizvod (dodatak prehrani) s prijeko potrebnim suplementima. Na tržištu postoje brojni preparati za imunitet, a ono što znamo je da vitamin C, vitamin D, cink, te vitamini B skupine pomažu u obrani od infekcija, kao i probiotici, pa su nam odlični i praktični preparati koji sadrže multivitamine i probiotike, što olakšava uzimanje i povećava suradljivost – savjetuje pedijatrica Ivana Samardžija Čor.

Becutan

Nova linija Becutan KIDS VITS proizvoda

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Upravo takvo rješenja za jačanje imuniteta djece u svojoj ponudi ima Becutan. Riječ je o novoj liniji Becutan KIDS VITS proizvoda koja se sastoji od dodataka prehrani u obliku tekućeg B complexa, tekućeg i praškastog multivitamina, a koji su jednostavni za svakodnevnu upotrebu te su podrška imunitetu.

  • Becutan KIDS VITS multiimmuno prah za otapanje dodatak je prehrani s okusom naranče, a sadrži kombinaciju vitamina, minerala i LGG kulture mikroorganizma.
  • Becutan KIDS VITS Multiomega-3 tekući je dodatak prehrani s okusom tropskog voća, a namijenjen je dopuni prehrane omega-3 masnim kiselinama te esencijalnim vitaminima i mineralima.
  • Becutan KIDS VITS B-complex tekući je dodatak prehrani sa 7 vitamina B skupine, osvježavajućeg okusa ananasa, a namijenjen je za potporu raznovrsne prehrane kod djece.
  • Becutan KIDS VITS multivitamini, koji sadrži 9 vitamina i osvježavajućeg je okusa naranče.

Sadržaj nastao u suradnji s Becutanom.

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo