Brinite o djetetovim zubima! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Brinite o djetetovim zubima!

Kad je o riječ o dječjim zubićima, većinu roditelj hvata panika. Mnogi od njih ne znaju kada je pravo vrijeme za upoznavanje djeteta s higijenskom navikom koju će prakticirati do kraja života. Ako i vi spadate u skupinu roditelja koje muči stotinu pitanja, pročitajte naše odgovore na tri najčešća.

1. Pitanje: S koliko bi godina trebalo početi četkati zube mališana?

Odgovor: Čim se prvi zub pojavi, roditelji bi trebali krenuti sa četkanjem. Prvo možete početi s komadom gaze ili vlažnom krpicom. Kasnije možete koristiti mekanu zubnu četkicu.

Zube bi trebalo čistiti nakon svakog jela, kako bi se uklonile sve naslage. No, kako to često nije moguće, jednom dnevno bi bilo poželjno.

2. Pitanje: Koju zubnu pastu koristiti?

Odgovor: Roditelji ne bi trebali brinuti o vrsti zubne paste, pošto je na tržištu prisutno neizmjerno puno proizvoda. Najvažnije je da ne koristite velike količine paste pri četkanju (količina ne bi trebala biti veća od zrna graška).

3. Pitanje: Trebaju li djeci fluoridni suplementi?

Odgovor: Ako su razine fluorida u vodi niske, trebalo bi ih dodatno koristiti. Budući da većina zubnih pasti danas sadrži fluorid, takvo što nije potrebno (osim ako vam zubar ne kaže drugačije).

Djeca su u dobi od četiri godine najosjetljivija na fluorid. Kod prevelikog unosa može doći do fluoroze ili bijelih linija tj. točkica na caklini zuba. Potražite savjet zubara ako razmišljate o unosu fluorida i ostalih suplemenata.

Maja Popović

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo