Zdravlje

Zdravlje

Dijabetes, infekcije dišnih putova… Što sve loš zadah može otkriti o vašem zdravlju?

Foto: Shutterstock

Znate li da gotovo 50 posto populacije ima problem sa neugodnim zadahom?

Koliko je važna higijena usne šupljine već svi znamo, a osim ozbiljnih problema poput gubitka zuba, može uzrokovati i loš zadah koji nam često može otkriti i neke zdravstvene probleme

Hrkanje

Usta se mogu osušiti ako u snu hrčete i tako postaju savršen dom za bakterije koje uzrokuju “jutarnji zadah”. Ako imate problema s hrkanjem, pokušajte ne spavati na leđima, a lošeg zadaha se možete riješiti ako dobro očistite zube prije spavanja zbog ostatka hrane među njima.

Upala pluća: Što morate znati o najtežoj bolesti dišnog sustava i kako prepoznati simptome?

Bolest desni

Ako vam dah ima miris metala, možda vam se na desnima nakupljanju bakterije, što može voditi do upala i infekcija. Stomatolog bi mogao detektirati i paradontozu – kojoj ste podložniji ako pušite cigarete i ne čistite zube koncem. Također je dobro znati kako bolesti desni mogu biti i nasljedne.

Želučana kiselina

Svi znamo kako je grozan osjećaj leći u krevet dok te mući želučana kiselina… Osim što je neugodna pojava, ona može uzrokovati neugodan zadah jer se u kiselinama uz jednjak vračaju i komadići hrane što može uzrokovati neugodan zadah.

Dijabetes

Ako patite od ovog stanja, dah vam moguće ima miris voća što može biti signal da tijelo koristi masnoće kao “gorivo” umjesto šećera. To pak može značiti da vam manjka inzulina pa biste trebalo posjetiti svog liječnika.

Helikobakter pilori

Ova se bakterija povezuje s razvojem raka želuca i čireva. Često uzrokuje neugodan zadah, što se može riješiti ako se bakterije “ubije” antibioticima. 

Infekcije dišnih putova

Prehlade, kašalj i upala sinusa uz pomoć sluzi koju stvaraju šalju bakterije kroz nos i u usnu šupljinu što može uzrokovati loš zadah koji obično nestaje zajedno s prehladom.

Što će vam se dogoditi ako pijete sok od celera? I ne, neće vam se svidjeti…

Lijekovi

Konzumacija određenih lijekova može uzrokovati sušenje sline u ustima što će uzrokovati neugodan zadah, dok drugi lijekovi, poput nitrata za bolesti srca, kemoterapije za karcinome ili oni za spavanje mogu otpuštati kemikalije koje uzrokuju neugodan zadah. Isto se može dogoditi ako uzimate previše vitamina.

Dehidracija

Važnost hidratacije se ne može dovoljno naslagati, a neugodan zadah je možda i najblaža posljedica. Bez dovoljno tekućine usta će se sušiti i naš dah nikako neće biti svjež.

Infekcija

Male ranice ili povrede unutar usne šupljine se mogu inficirati bakterijama. Moguće se radi o slučajnoj povredi koja će kratko trajati, ali ako ste imali zahvat kod liječnika, poput vađenja zuba, a da niste pratili njegove upute o tome kako održavati higijenu, stanje možda neće proći samo od sebe nego zahtjeva pregled liječnika.

A. A.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo