Zdravlje

Zdravlje

Hoće li nam uskoro moći “izrasti” novi zubi? Znanstvenici na pragu velikog otkrića

Shutterstock

Nove tehnike uzgoja zuba osmišljene u Laboratoriju za tkivno inženjerstvo i regenerativnu medicinu na Sveučilištu Columbia, mogle bi gubitak zuba učiniti prošlošću.

Gubitak zuba problem je s kojim će se većina ljudi suočava u nekom trenutku svog života. Trenutno najbolji način za nadomještanje izgubljenih zuba su dentalni implantati koji pružaju adekvatnu nadoknadu, međutim traže pravilno održavanje higijene i ne mogu se ugraditi tamo gdje nema dobre i kvalitetne kosti.

Još uvijek imate sive plombe? Evo kada ih trebate zamijeniti novima

Istraživanje matičnih stanica

Sve su to razlozi zašto se znanstvenici posvećuju istraživanju matičnih stanica i njihovog potencijala u uzgoju novih zuba. Matične stanice već su se pokazale uspješne u uzgajanju mnogih tkiva, međutim ne i cijelih funkcionalnih organa. Zub, kao i ljudski organi, funkcionalna je cjelina koja se sastoji od mnogih tkiva: cakline, dentina, cementa, krvnih žila i živaca, i to sve na jednom malom području.

Skupina znanstvenika predvođena dr. Maom vjeruje da su pronašli način da se čovjekove matične stanice premjeste na skelet izrađen od prirodnog materijala i stave u usta pacijenta. Jednom kada matične stanice koloniziraju skelet, zub može rasti na mjestu izvađenog zuba i zatim se stopiti s okolnim tkivom.

Ovom tehnikom tvrde da se može dobiti novi anatomska morfologija zuba u samo devet tjedana. Rezultati su objavljeni u Journal of American Dental Association (JADA), vodećoj publikaciji iz područja stomatologije.

Eksperiment je objašnjen na sljedeći način: štakorima su ugradili skelet sjekutića u područje gdje su prethodno izvađeni zubi. Koristili su dva faktora rasta koji su potaknuli rast stanica u zubnim skeletima. Nakon devet tjedana, otkrili su da dolazi do regenenetacije tamo gdje je skela sjekutića isprepletena s izvornom alveolarnom kosti. Istraživači su također otkrili kako su faktori rasta potaknuli rast i razvoja novih krvnih žila.

Implantati od titana i cirkona – koja je razlika i koje su prednosti cirkonskih?

Ovi nalazi predstavljaju prvo izvješće o regeneraciji anatomski oblikovanih zubnih struktura in vivo, rekao je dr. Mao za JADA.

Što za nas znače ova otkrića?

Iako su ovo jako uzbudljiva znanstvena postignuća, do njihove stvarne primjene na pacijentima proći će još desetljeća. Iako još ne možemo kvalitetno uzgojiti zube našim pacijentima, otkrića u području faktora rasta i uzgoja tkiva danas se već primjenjuju u dentalnoj medicini. Upravo kod ugradnje zubnih implantata vrlo često posežemo za umjetnim materijalima u kombinaciji sa ljudskim faktorima rasta kako bismo „stvorili“ novu kost dovoljnu za ugradnju implantata. Znanstvena otkrića sigurno će nam u bliskoj budućnosti pružiti još novih i uzbudljivih tehnika i metoda pomoću kojih polako ali sigurno probleme koje nosi gubitak zuba ostavljamo iza sebe.

Što morate znati o 3D navigaciji u dentalnoj implantologiji?

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo