Imate li selfie smile? Svi želimo lijepe zube, ali osmijeh mora odgovarati vašoj osobnosti - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Imate li selfie smile? Svi želimo lijepe zube, ali osmijeh mora odgovarati vašoj osobnosti

Shutterstock

Današnja zaokupljenost tjelesnim izgledom povezana je s društvenim standardima i kulturnim modelima o poželjnom tjelesnom izgledu ali i forsiranoj komercijalizaciji društva. Postavlja se vječno pitanje, imaš li selfie smile?

Različitim kulturama je zajednički stereotip da je ljepota dobra, a mediji nam vrlo često iz marketinških razloga ističu značaj tjelesne privlačnosti i prenose poruke da su lijepe osobe uspješnije i sretnije. Kako to utječe na naše samopouzdanje?

Što morate znati o 3D navigaciji u dentalnoj implantologiji?

Samopouzdanje označava različite aspekte sebe – percepciju vlastitog izgleda, sposobnosti, postignuća, karakteristika ličnosti, ponašanja itd. Sve navedeno čini sliku osobe o samom sebi. Samopouzdanje se odnosi i na procjenjivanje sebe, pozitivno i negativno, s obzirom na to što je osoba, kakva je i što bi željela ili mogla biti, kakva je u usporedbi s drugim ljudima i u konačnici kako je drugi ljudi doživljavaju. Na takav način razvija se vlastito vrednovanje i osjećaji koji se povezuju s mišljenjem o sebi.

Dok se u medijima propagira estetika i dok su mnogobrojni aspekti modernog načina života posvećeni ljepoti ljudskog tijela, javlja se novi trend u dentalnoj medicini. Različita istraživanja sve češće pokazuju da glavni razlog odlaska stomatologu nije bol niti briga za oralno zdravlje, već želja za boljom estetikom. Strah od ružnog osmijeha neminovno se povezuje sa sramom, neprihvaćenost u društvu i poslovnom i privatnom neuspješnosti. Zašto je to tako?

Socijalno ogledalo

Unatoč emocijama i raspoloženjima koje uspijemo sakriti, tijelo je izloženo pogledu drugih i ono uvijek pruža određenu informaciju o osobi. Istraživanja pokazuju da su oči i osmjeh prvo što druge osobe primijete na nama.

U razvoju samopouzdanja važnu ulogu ima tzv. „socijalno ogledalo“, tj. način na koji nas vidi okolina i kako se ona odnosi prema nama u obliku svakodnevnih društvenih, privatnih ili poslovnih interakcija. Stoga vanjski izgled ima važno značenje u stvaranju slike o sebi.

Ono je važno kod mlađih osoba jer sudjeluje u stvaranju samopouzdanja, a kod starije populacije zbog postepenih promjena starenja koje nastaju tijekom života.

Aktivni ugljen: može li se zubima vratiti bjelina na prirodan način?

Bitno je biti zadovoljan svojim osmijehom

Pacijentovo je zadovoljstvo svojim osmjehom vrlo subjektivno i ovisi o mnoštvu društvenih, kulturnih, ali i psiholoških čimbenika. Odnos prema estetici pacijenta i stomatologa ponekad se razlikuje, ali oni trebaju biti tim. Ono što je pacijentu lijepo trebamo uklopiti u novi osmjeh, jer osmijeh predstavlja nešto vrlo osobno i pripada toj osobi.

Zbog toga osmjeh mora biti i potpuno prirodan, tako da se čini kao da ga je osoba oduvijek imala. Estetska stomatologija ne smije se ograničavati pojedinim estetskim pravilima, ona mora biti individualna i treba oblikovati osmijehe koji najbolje odgovaraju osobnom izgledu pacijenta, njegovom temperamentu i crtama ličnosti. Selfie smile za svaku osobu označava drugačije crte osmijeha. Sve to čini stomatologiju jednom posebnom umjetnosti, koja crta ne samo novo lice, već stvara novo duboko zadovoljstvo sa samim sobom te osobu čini sretnijom i uspješnijom.

Prerano izgubljeni mliječni zubi podloga su za ortodontske probleme

Tekst je napisan u suradnji s Lucijanom Rupić Krstić, kliničkom psihologinjom, a više pročitajte ovdje.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo