Još uvijek imate sive plombe? Evo kada ih trebate zamijeniti novima

plombe

Unazad nekoliko desetaka godina pojavila su se mišljenja kako su amalgamski ispuni štetni i mnoštvo pacijenata dolazi upravo s tom mišlju i željom da se "štetne crne plombe zamjene s bijelima".

Podrijetlo eventualne štetnosti dolazi zbog kontroverzne toksične žive koja se uz ostale metale nalazi u sastavu amalgamskih sivih ispuna.

Imate li selfie smile? Svi želimo lijepe zube, ali osmijeh mora odgovarati vašoj osobnosti

U današnje doba velike zagađenosti vode, tla i hrane, koncentraciju žive iz plombe koja eventualno dospije u tijelo čovjeka zaista nije moguće točno odrediti. Nadalje, njezin oblik koji se nalazi u ispunima ne smatra se toksičnim za organizam.

Važniji razlog zašto odbaciti sive plombe i prepisati ih povijesti je njihov način vezivanja za zubnu caklinu. Sive plombe za zub se vežu mehanički, za razliku od bijelih plombi koji se vežu kemijski. To u praksi znači da je osim karijesa potrebno dodatno izbrusiti zdravog zubnog tkiva kako bi se napravila dodatna retencijska mjesta s kojima bi se amalgam vezao za zub.

Takav mehanički način vezivanja također u praksi često dovodi do nastanka rubne pukotine na mjestu kontakta zuba i amalgama. Ta rubna pukotina često ostane neprepoznata od strane pacijenta i predstavlja “autoput” za bakterije koje iz usne šupljine ulaze ispod amalgama i stvaraju karijes.

Njihova neestetska boja također se smatra nedostatkom, ali estetika ne bi smjela biti jedini razlog zamjene amalgmamske plombe bijelom. Postojanje rubne pukotine, karijes ispod ispuna klinički su opravdane indikacije za zamjenu amalgama, estetskim bijelim ispunima.

Implantati od titana i cirkona - koja je razlika i koje su prednosti cirkonskih?

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!