Zubni kamenac podrazumijeva tvrde naslage na zubima nastale mineraliziranjem plaka, tj. tvrde bijele ili žućkaste naslage koje nastaju na zubima u području spoja zuba i zubnog mesa (gingive).
Najčešće ste ih uočili u području donjih prednjih zubi s unutarnje strane.
Bakterije koje se nastanjuju u plaku otpuštaju kiselinu koja oštećuje caklinu zuba
i povećava rizik karijesa ili upale desni.
Ako desni krvare, ove bakterije mogu dospjeti bilo gdje unutar tijela i tamo
uzrokovati nove probleme, pa čak i utjecati na stvaranje arteroskleroze.
Što možemo učiniti za držanje plaka pod kontrolom?
Stvaranje zubnog kamenca nažalost ne možemo spriječiti, pa čak ni redovitom
oralnom higijenom. Međutim, redovitim i pravilnim čišćenjem zubiju možemo
utjecati na brzinu kojom se on stvara. Na kraju nam preostaje jedino obraćanje
stomatologu koji jedini može stručno u potpunosti ukloniti tvrde naslage s
naših zubiju, spriječiti nastajanje parodontalne bolesti i učiniti osmijeh
ponovo lijepim.
U međuvremenu, možete se okrenuti nekim navikama koje mogu usporiti
stvaranje naslaga plaka i kamenca.
Redovito četkanje zubi, korištenje zubnog konca kako bi uklonili i najmanje
mrvice hrane koje su zapele u uskom prostoru između zubiju, te uporaba sitnih
interdentalnih četkica osnova su pravilne oralne higijene. Svog stomatologa
posjećujte najmanje dva puta godišnje.
Odaberite zubnu pastu sa sastojcima koji pomažu sprječavanju nakupina plaka.
Antibakterijska tvar triklosan smanjuje količinu plaka i ostaje aktivna u
ustima 12 sati od nanošenja.
Zeleni čaj, crno vino i sok od brusnice sadrže polifenole koji smanjuju nakupljanje plaka i
lijepljenje bakterija za površinu zuba. S druge strane, crno vino neće doprinijeti
očuvanju bjeline vaših zubi, stoga je mudro odvagnuti što vam je bitnije.
Istraživanje Medicinskog centra Sveučilišta Rochester pokazalo je kako sok
od brusnice može isprati više od 50 posto bakterija koje uzrokuju karijes iz
ustiju, a ako u svoje jutarnje muesle dodate šaku grožđica ili brusnica, također
ćete smanjiti broj bakterija na svojim zubima.
“Neki stomatolozi vjeruju kako slatka, ljepljiva hrana, kao što su
grožđice, uzrokuje karijes jer ih je teško očistiti sa zubi. Međutim,
istraživanja su pokazala kako se grožđice čiste jednako kao jabuke, banane
i čokolada“, tvrdi Christine Wu, direktorica kardioloških istraživanja pri
Sveučilištu u Illinoisu.
Stručnjaci Sveučilišta Tohoku u Japanu su zaključili kako samo jedna šalica
zelenog čaja dnevno omogućuje bolje zdravlje usne šupljine i smanjuje rizik
gubitka zubi za 20 posto.
Švicarski su istraživači proučavali učinak nekoliko tvari na zdravlje zuba,
uključujući destiliranu vodu, čisto maslinovo ulje, dvo-postotnu emulziju
maslinovog ulja, vodicu za ispiranje ustiju s dva posto maslinova ulja, te
otopinu s flourom.
Iako čisto maslinovo ulje nije zaštitilo zube od gubitka cakline i dentina
(zubno tkivo), emulzija i vodica za ispiranje ustiju na bazi ovog mediteranskog
“tekućeg zlata” su uspjeli pružiti zaštitu, dok se fluor pokazao
najboljim. Maslinovo ulje ima antioksidacijsku učinak, što znači da djeluje na
slobodne radikale koji stvaraju stanično oštećenje i koje povezujemo s
bolestima. Ono “premaže” zube zaštitnim masnim slojem koji sprječava
stvaranje plaka.
K. Horvat