Koji su razlozi za nošenje aparatića za zube? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Koji su razlozi za nošenje aparatića za zube?

Shutterstock

Ljepota osmjeha je sigurno važan detalj, ali estetika nije jedini razlog za nošenje aparatića za zube.

Nepravilan zagriz, raspored zuba ili preveliki razmak među zubima najčešći su problemi s kojima se pojedinci suočavaju. Takvi se zubi teže održavaju, a higijena je važna za prevenciju karijesa koji može naknadno uzrokovati velike probleme. 

U razgovoru s doc.dr.sc. Tomislavom Laucem, dr.med.dent., spec. ortodoncije , koji je ujedno i predsjednik je Hrvatskog društva ortodonata Hrvatskog liječničkog zbora  saznajemo koja su rješenja najbolja kada su u pitanju aparatići za zube. 

“Nekad su bili prisutni samo mobilni aparati a danas prevladavaju fiksni aparati, posebno kod odraslih ljudi dok je kod djece još uvijek mobilni. Radi se o tome da su fiksni puno precizniji i nježniji i djeluju 24 sata što povećava djelotvornost aparata. Kod mobilnih radi se o drugačijim silama koje su manje pogodne za pokrete koje želimo. “

Koje su bravice najkvalitetnije? 

Nisu sve podjednake jer ih imamo na tržištu mnogo, napominje dr. Tomislav Lauc – one su bitne ortodontima, a pacijent samo prepoznaje estetiku… Bazične metalne bravice imaju sve karakteristike koje su potrebne za liječenje. Uz njih postoje i skuplje verzije ali sva istraživanja pokazuju da tu ne postoji prevelika razlika, bez obzira na cijenu. 

Kako održavati higijenu?

Malo je teže održavati higijenu, a dr. Lauc navodi da su angažman i motivacija najvažniji, potrebno je više vremena odvojiti za higijenu kod fiksnog aparata, nakon svakog obroka prati zube te koristiti dodatke poput tuševa za zube. Dobro što pacijent nakon procesa stekne naviku održavanja higijene pa ona i ostane na visokoj razini što je najbolji oblik prevencije. 

Zašto se na aparatiće treba dugo čekati? Odgovor na ova i slična pitanja vezana za nošenje aparatića za zube saznajte u videu: 

Ana Abrahamsberg

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo