Zdravlje

Zdravlje

Konvencionalne vs. alternativne paste za zube – koju odabrati?

Na tržištu je sve više pasta i drugih preparata za čišćenje zubi, poput zubnog praha i zubnih tableta, s oznakom “organsko” i “prirodno”. Takvi proizvodi često se preporučuju kao alternativa takozvanim konvencionalnim zubnim pastama koje sadrže fluorid. Jesu li neke zubne paste doista poželjnije od drugih?

Ponuda preparata za čišćenje zubi doista je šarolika, a u tom “moru” zubnih pasta na tržištu, doista je teško izdvojiti koja je “bolja”. U načelu, svaka je pasta dobra ako je koristite pravilno i redovito.

Paste za zube bez fluorida

“Korištenje “alternativnih” preparata bez fluorida nije sporno, ali nema znanstvenih dokaza da su oni značajno učinkovitiji od “konvencionalnih”. U preporučenim količinama, fluorid je važan za remineralizaciju odnosno jačanje zubi i zaštitu od karijesa. Koncentracija fluorida u pastama izražava se u jedinici ppm (parts per million) i mora biti navedena na ambalaži proizvoda. Preporučena je količina fluorida u zubnim pastama za odrasle do 1500 ppm, za djecu ne više od 600 ppm” objašnjava Lana Skorić, dr. med. dent., voditeljica ambulante za parodontologiju u Poliklinici IMED.

Određene tegobe zahtijevaju određene paste

Liječnica dodaje da odgovarajuću pastu i četkicu treba odabrati i koristiti po preporuci stomatologa. To je osobito važno ako imate određene tegobe koje zahtijevaju posebnu njegu (npr. povlačenje zubnog mesa), savjetuje dr. Skorić te naglašava kako su odgovarajuća zubna pasta i četkica dobitna kombinacija.

Osnovna je podjela četkica na tvrde, srednje tvrde i mekane

“Tvrdu četkicu ne bih nikome preporučila, nego srednje tvrdu ili mekanu, ovisno o biotipu gingive. Naime, postoje različiti biotipovi gingive (zubnog mesa). Osobe koje imaju tanki biotip gingive trebale bi koristiti mekanu četkicu, a osobe koje imaju tvrdi ili čvrsti biotip gingive mogu koristiti srednje tvrdu četkicu. Izbjegavajte horizontalno četkanje jer oštećuje zubnu caklinu i s vremenom uzrokuje preosjetljivost zubi (primjerice na toplo i hladno).” pojašnjava dr. Skorić.

Kako pravilno prati zube?

Zube treba četkati polukružnim pokretima, zahvaćajući prijelaz zubnog mesa i zuba. Ne smije se jako uprijeti četkicom, dlačice se ne smiju savinuti, nego trebaju ostati uspravne – pritisak treba biti kao da držite olovku dok pišete. Svakako treba iščetkati i stražnji dio (korijen) jezika jer je to veliki “rezervoar” bakterija. Za to postoje i posebni strugači za jezik. minute, 2 puta dnevno, ujutro i navečer – znanstveno je dokazano da najmanje toliko treba svakodnevno prati zube za normalno održavanje oralne higijene. Poželjno je prati zube tri puta dnevno, ako je moguće.

Savjeti stručnjaka: 
  • 30 minuta treba pričekati nakon jela, a prije pranja zubi. Naime, odmah nakon jela pH u ustima je nizak, ali to znači povećanu kiselost. Operete li zube odmah, u njih ćete utrljati kiselinu koja tako dublje prodire i oštećuje zubnu caklinu.
  • 6 zubnih četkica preporučuje se promijeniti u godinu dana. Odnosno, četkicu treba zamijeniti svaka dva mjeseca. Također je svaki put treba zamijeniti nakon zaraznih bolesti poput prehlade, viroze, afta, virusnog herpesa…
  • Nakon čišćenja zubi pastom i četkicom, valja dobro očistiti međuzubne prostore jer su oni najnedostupniji, pa se u njima najčešće razvija karijes i parodontalni problemi. Za “zbijene” zube preporučuje se zubni konac, a za malo razmaknutije zube interdentalna četkica. Međuzubni prostori mogu se čistiti i posebnim dentalnim čačkalicama (nipošto nemojte koristiti čačkalice za jelo).
  • Bitno je da zubna pasta nije jako abrazivna. Ne mora imati “žestoki” okus da bi bila učinkovita, a ne mora se ni pjeniti. Većina zubnih pasta sadrži natrijev lauril-sulfat (NLS) koji se dodaje za stvaranje pjene više zbog navike potrošača, a ne stvarne potrebe. Vodica za ispiranje usta dobar je dodatak oralnoj higijeni, ali ne može zamijeniti klasično četkanje. Ako vodicu koristite svakodnevno, odaberite bezalkoholnu.     

Ivana Vodogažec / Moje zdravlje

Foto: Shuttertsock

Umjesto četkanja zubi, mućkajte ulje u ustima

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo