Što je duži niz aminokiseline prolin, to su molekule koje on stvara stisnutije i stvaraju čvršću caklinu zubi.
Prolin je neesencijalna aminokiselina koja se
nalazi u središtu proteina zubne cakline. Njezinim ponavljanjem u dugim
nizovima, kao što je slučaj kod ljudi, u strukturi cakline se stvaraju molekule
koje pomažu rastu i razvoju kristalića cakline. Ako je niz prolina kratak kao
kod žaba, zubi nemaju čvrstu zaštitu u obliku jake cakline.
Američki su istraživači na tragu otkrića kako
stvoriti zubnu caklinu.
“Nadamo se da će jednog dana ova otkrića
pomoći ljudima zamijeniti izgubljene dijelove zubi sa zdravim slojem nove
cakline”, optimističan je voditelj istraživanja Tom Diekwisch, profesor
biologije pri Stomatološkom fakultetu Sveučilišta Illinois u Chicagu.
Dobrobiti otkrića nisu samo za zube
Ponavljanja prolina su čudesna. Ona sadrže ključ razumijevanja strukture
i funkcije mnogih prirodnih proteina, kao što su mucini, proteini koji
sprječavaju smrzavanje ili proteini priona. Nadamo se kako će naši rezultati
pomoći u drugim područjima znanstvenih istraživanja, uključujući liječenje
neurodegenerativnih bolesti”, zaključili su znanstvenici.
K. Horvat