Novi način brzog rješavanja bezubosti - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Novi način brzog rješavanja bezubosti

Potpuna bezubost do prije svega nekoliko godina i za pacijenta i za liječnika je predstavljala velik problem. Narušeni su estetika osmjeha i svakodnevna funkcija žvakanja.

Gubitak pojedinih zuba dovodi do preopterećenja preostalih zuba i staračkog izgleda.

Gubitak zuba uzrokuje njihovo pomicanje i na kraju gubitak zubne kosti. Dolazi i do spuštanja zagriza i narušavanja odnosa u donjoj trećini lica. Takve promjene pacijentu daju “starački izgled” kada se kutevi usana spuste prema dolje, a obje usnice “utone” i više nisu vidljive. To postaje veliko opterećenje za čeljusni zglob pa su degenerativne promjene na njemu i posljedično bolovi, često neminovan scenarij.

Kako spriječiti i liječiti parodontitis (tzv. paradontozu)?

Mogu li zubne proteze pomoći?

Za cijeli ovaj niz problema rješenje su bile djelomične ili potpune proteze. Proteze ne samo da ne pružaju zadovoljavajuću estetiku, već i svakodnevno umanjuju kvalitetu života. One mogu biti neugodne te mogu žuljati. Nakon nekog vremena zbog razgradnje kosti proteze više ne odgovaraju čeljustima pa postaju nestabilne. Osim što je to izuzetno neugodan osjećaj, nerijetko je sa protezama otežano žvakanje.

Kako danas moderno rješavamo bezubost

Na sreću, razvoj tehnologije u dentalnoj implantologiji omogućio je novo rješenje potpune i djelomične bezubosti. Ono što je najimpresivnije kod ove nove tehnike je to što nove fiksne zube možete dobiti za 24 sata.

All on 4 ili All on 6 je inovativna metoda kojom se uz pomoć fiksnog mosta poduprtog na 4 ili 6 implantata nadomještavaju svi zubi u čeljusti. Ova metoda jednostavan je način postizanja visoke funkcionalnosti i estetike uz minimalnu invazivnost i vrijeme oporavka. All on 4 ili All on 6 ponudio je i rješenje za one ljude kojima se zbog nedostatka zubne kosti nisu mogli nadomjestiti zubi pojedinačnim implantatima.

Ono što brine mnoge pacijente je da ne žele puno vremena biti bez zuba, a imaju neke zube koji se moraju izvaditi prije zahvata. Kod ove tehnike u istom zahvatu moguće je čak i vađenje zubi prije postavljanja samih implantata. Dakle, moguće je na zahvat doći sa svojim zubima te u istom danu kući otići sa novim osmjehom. Posebna tehnologija ugradnje implantata liječnicima je omogućila da mogu ostvariti stabilnost implantata odmah nakon ugradnje. Samo par sati nakon zahvata izradi se privremeni most koji se fiksira na implantate te je moguće odmah normalno jesti!

Oralno zdravlje u trudnoći – veći rizik za nastanak niza komplikacija

Kako izgleda zahvat?

Sam zahvat jednostavan je i gotovo u potpunosti bezbolan. Radi se u lokalnoj anesteziji, za vrijeme zahvata pacijent je budan, ali prema želji može biti blago sediran kako bi mu bilo što ugodnije. Jako je bitno da se pacijent pripremi za zahvat i dobije sve potrebne informacije o trajanju i postupcima.

Tijekom procedure može se koristiti i plazma bogata faktorima rasta uzeta iz krvi pacijenta neposredno prije zahvata. Ovaj postupak smanjuje upalnu reakciju, stimulira bioregenerativne procese te uvelike skraćuje vrijeme potrebno za vezivanje implantata za kost.

Oporavak je brz i ugodan te pacijenti već za par dana normalno jedu i smiju se uživajući u slobodi koju nude fiksni zubi.

Privremeni zubi

Zube je moguće dobiti ista dan kada se napravi operacija. Nakon postavljanja privremenih zubi pacijent dobije upute o održavanju i higijeni novog rada. Održavanje higijene od iznimne je važnosti, kao i redovite kontrole ne samo do izrade trajnog rada, već na razini dva puta godišnje i kasnije.

Kako izgledaju novi lijepi zubi?

Trajni rad izrađuje se par mjeseci nakon zahvata, kada je cijeljenje potpuno završeno te je formiran konačan oblik tkiva. Rad se fiksira na implantate vijcima te ga stomatolog jednostavno može ukloniti u slučajevim kasnijih kontrole i redovitih čišćenja. Kod izrade trajnog rada pacijent ima veliku slobodu u dizajniranju svojeg novog osmjeha. Oblik, boja i smještaj zuba više nisu uvjetovani starim rasporedom zuba već novim željama pacijenta. Zubi ne moraju biti šablonski kao u protezama već se mogu napraviti da u potpunosti odgovaraju pacijentovom obliku lica i da vrlo vješto imitiraju prirodne zube koje je izgubio.

Simptomi poremećaja čeljusnog zgloba i mišića

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo