Zdravlje

Zdravlje

Novi zubi u jednom danu – “all on four”

Posljednjih nekoliko godina, u modernoj dentalnoj medicini, često se za nadoknadu zuba u potpuno bezubim čeljustima, koristi postupak “all on four” (“sve na četiri”), u medijima i na internetskim stranica nekih ordinacija dentalne medicine, reklamiran i kao “zubi u jednom danu“.

Tomislav Flegar, dr.med.dent.

Radi se o sustavu, koji je utemeljen na postavljanju četiri do šest implantata u gornju ili donju čeljust na koje se, pomoću specijalnih nadogradnji i cilindara, vijcima fiksira tzv. hibridni most, isti dan, odnosno najkasnije u roku od 36 sati nakon ugradnje implantata.

Kako izgleda postupak ugradnje “zuba u jednom danu”

Pacijent najprije mora napraviti CBCT (cone beam computer tomography) snimku, koja se zatim pregledava i obrađuje u specijalnom kompjuterskom programu, a koji nam omogućuje da vidimo širinu, visinu i gustoću kosti, smještaj anatomskih struktura te da detaljno isplaniramo budući položaj implantata. Nakon toga, pacijentu se uzmu studijski otisci, koji služe za izradu šablona koje nam pomažu prigodom postavljanja implantata.

Na dan operacije pacijent ujutro dolazi u ordinaciju, daje mu se lokalna anestezija i ponekad primjenjuje tzv. svjesna sedacija, koja mu pomaže da lakše podnese višesatni zahvat. Govoreći iz vlastitog iskustva, svi pacijenti kod kojih je primjenjen ovaj sustav, bili su izuzetno motivirani pa su i lako podnijeli zahvat, a njihova visoka motiviranost je bila i jedan od važnih kriterija pri postavljanju indikacije za ovaj veliki zahvat.

Nakon anesteziranja pacijenta, usađuju se implantati. Prigodom ugradnje implantata, vrlo je važna njihova primarna stabilnost, koja nam omogućuje opterećenje odmah po implantaciji. Kada su implantati ugrađeni na njih se pričvršćuju posebne nadogradnje, koje omogućuju najoptimalniji prijenos sila na tek usađene implantate te fiksiranje budućeg hibridnog mosta vijcima. Nakon toga, šiva se sluznica te se pacijentu odmah uzima otisak.

Nadalje, tijekom istog dana, pacijent dolazi u ordinaciju još tri puta te se obavljaju razne faze izrade protetskog rada, tzv. prototipa hibridnog mosta na vijke, privremenog rada koji pacijent nosi idućih 3-6 mjeseci. U prvoj fazi se određuje zagriz pacijenta, zatim se vrši proba postavljenih zubi i na kraju se pacijentu predaje gotov rad, koji se u ustima na implantate pričvršćuje vijcima.

Pacijent dolazi na nredovite kotrole te se nakon 3–6 mjeseci pristupa izradi konačnog, trajnog rada. Kod izrade trajnog rada, više pažnje se posvećuje estetici i punom opterećenju, sada već, oseointegriranih implantata. Za pacijente je vrlo prihvatljivo što cijelo vrijeme izrade trajnog rada, u ustima nose privremeni rad, koji se pri svakoj fazi izrade trajnog rada, skida i ponovno pričvršćuje u ustima, tako da mogu normalno funkcionirati.

Trajni rad može biti izrađen od metal-keramike, zyrkonium-keramike ili od akrilata. U današnje doba, radovi se izrađuju i pomoću CAD-CAM sustava, pri kojem specijalna glodalica na temelju računalnog skeniranja izrađuje osnovnu konstrukciju, a detalji se dotjeruju vještim rukama dentalnih tehničara, specijaliziranih za takvu vrstu radova.

Koje su prednosti ugradnje zubi u “jednom danu”

Prednosti ovakvih radova su višestruke. Pacijentima je najvažnije to što se bezuba čeljust opskrbljuje fiksnim zubima u jednom danu i nema razdoblja čekanja od 3-6 mjeseci, kao kod “klasične” implantologije.

Stručno gledajući, prednosti “All on four” koncepta i izrade hibridnih mostova pričvršćenih vijcima su sljedeće:

  • Tek usađeni implantati, opterećeni su na pravilan način, što potiče njihovu oseointegraciju
  • Kod bezubih čeljusti, dolazi do resorpcije zubnog grebena te se povećava razmak između gornje i donje čeljusti. Kada bi se pristupilo izradi „klasičnih“ mostova, koji se cementiraju na implantate i da nema “crvene estetike“, zubi bi morali biti jako veliki, kako bi se postigli pravilni međučeljusni odnosi, odnosno rekonstruiralo stanje prije gubitka zubi
  • Protekom vremena dolazi do daljnje resorpcije zubnog grebena i stvaranja razmaka između cervikalnog ruba i grebena pa dolazi do protoka zraka i sline, što stvara velike probleme pri fonaciji, jelu i socijalnom kontaktu pacijenta, a također je i veliki higijenski problem, budući se u tom prostoru zadržava hrana, a loše higijena oko implantata znači gotovo siguran gubitak implantata. Kod “klasičnih” radova koji se cementiraju, to čini nepopravljiv problem, jer se cementirani rad ne može više skidati, osim piljenjem i deformacijom. Kod hibridnih mostova na vijke se taj problem također javlja u manjoj mjeri, međutim, on je lako popravljiv, budući se hibridni most na vijke u svakom trenutku može skinuti, dograditi taj dio koji više čvrsto ne priliježe na grebenu i vratiti u usta pacijenta u roku od par sati. Isto vrijedi i za bilo kakve reparature, ukoliko dođe do npr. pucanja ili napuknuća keramike. Rad se skine, popravi i vrlo jednostvno ponovno pričvrsti u ustima pacijenta.

Zaključno, radi se o najmodernijem visokotehnološkom postupku koji nam omogućuje postizanje vrhunskih estetskih i funkcijskih rezultata u vrlo kratkom roku od dvanaestak sati. Nadoknada zubi fiksnim protetskim radom uz vrhunske funkcijske i estetske rezultate, više nije san.

Autor teksta: Tomislav Flegar, dr.med.dent., Stomatološka ordinacija Flegar 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo