Zdravlje

Zdravlje

Oralno zdravlje u trudnoći – veći rizik za nastanak niza komplikacija

Shutterstock

Trudnoća je veoma dinamično razdoblje u životu svake žene i sastoji se od niza fizičkih i psihičkih promjena.

Ponekad se zaboravlja da trudnoća traži povećanu brigu za zube i zubno meso. Stoga se nerijetko događa da je trudnica hitan stomatološki pacijent.

Hitnost situacije obično je pojačana činjenicom da trudnica nije uzela ništa od lijekova. Takvo stresno stanje osim što se moglo spriječiti, nosi neusporedivo veći rizik za nastanak niza komplikacija u odnosu na bilo kakav stomatološki pregled ili intervenciju.

U cilju nam treba biti da trudnice educiramo kako ovakve situacije spriječiti te kako se ponašati ako već do njih dođe.

Kako se učinkovito riješiti neugodna zadaha?

Od kuda dolazi mit jedno dijete – jedan zub?

Često se od majki može čuti da su im zubi počeli propadati u trudnoći. Zbog izgradnje i rasta djetetovog skeleta objektivno postoji kod trudnica veća potreba za unosom kalcija. U slučaju manjka koristi se kalcij pohranjen u kostima majke, jer količina kalcija koja se nalazi u zubima, osim što je mala, pohranjena je u vrlo stabilnom spoju. Stoga, trudnoća nije uzrok gubitka kalcija, već se kalcij iz zuba može razgraditi karijesom. Postoje stanja koja u trudnoći povećavaju mogućnost nastanka karijesa. To su:

  • promjena kiselosti sline kao posljedica mučnina i refluksa, naročito u prvom tromjesečju  
  • nastanak upale zubnog mesa 
  • posljedično okolno nakupljanje plaka
  • te više učestalih kiselih i slatkih obroka.

Povećana osjetljivost zubnog mesa u trudnoći

Povećane razine hormona progesterona i estrogena u trudnoći povećavaju prokrvljenost zubnog mesa što dovodi po pojačane osjetljivosti na iritacije i nastanak upale. Intenzitet je individualan, ali nerijetko oteklina može biti toliko opsežna da povećano zubno meso prekriva veću površinu zuba pa zubi izgledaju manji.

3 jednostavna trika pomoću kojih ćete se riješiti neugodnog zadaha

U prostorima između zuba i otečenog zubnog mesa nastaju džepovi koji su rezervoar bakterija i nedostupni su čišćenju. Uklanjanje je tada moguće jedino profesionalnim čišćenjem kod stomatologa koje ako se odgađa može dovesti do razvoja karijesa i parodontitisa.

Lijekovi u trudnoći

Trudnoća zahtjeva poseban oprez prilikom uzimanja i propisivanja lijekova. U stomatološkoj praksi to se uglavnom odnosi na uporabu analgetika i antibiotika. Nema opravdanja da se trudnici ne propiše analgetik ili antibiotik ukoliko je potrebno. Posljedice koje ima upala i stres uzrokovan bolnim stanjem buduće majke može imati veće posljedice za plod nego uzimanje neophodnih lijekova. Konzumacija lijekova se dakle preporučuje, ali samo i isljučivo po uputama liječnika.

Muče vas žuti zubi? Izbjegavajte ove napitke i namirnice

Rtg snimanja u trudnoći

Danas postoji potpuno neispravno mišljenje da RTG slike ne treba raditi tijekom trudnoće. Slike zuba potpuno su bezopasne i ne mogu oštetiti plod. Sve znanstvene i stručne udruge to potkrepljuju dokazima. Zabrana snimanja zuba još je jedna „urbana legenda“ koja se vezuje za trudnoću.

Četkanje nije dovoljno – cijela usna šupljina zahtijeva njegu

Savjeti za kraj

  1. Savjetujte se sa doktorom dentalne medicine o učestalosti redovnih pregleda za vrijeme trudnoće.
  2. Sanirajte sve dotrajale ispune i karijese, zatražite čišćenje tvrdih i mekih zubnih naslaga u procesu planiranja i tijekom trudnoće. Točnije, tražite uklanjanje svega što bi moglo podraživati osjetljivo zubno meso tijekom trudnoće.
  3. Redovite kontrole za vrijeme trudnoće, po dogovoru s liječnikom ili svaka dva mjeseca.
  4. Pojačana higijena usta i zuba i pridržavanje uputa o oralnoj higijeni i prehrani za vrijeme trudnoće.

Kako spriječiti i liječiti parodontitis (tzv. paradontozu)?

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo