Zdravlje

Zdravlje

Oralno zdravlje Zagrepčana: Zubni karijes i dalje najčešća bolest!

Analizirajući utvrđene bolesti i stanja u djelatnosti za zaštitu i liječenje usta i zubi u Gradu Zagrebu, u 2010. godini ističe se zubni karijes s ukupno 522.125 registriranih dijagnoza i učešćem u ukupnom pobolu od 45,7 posto.

Svjetska zdravstvena organizacija 1965. godine definirala je oralno zdravlje kao stanje zdravih i za funkciju sposobnih zuba i njihovih potpornih tkiva, uključujući zdravlje svih dijelova usne šupljine koji sudjeluju u žvakanju. KEP-indeks (zbroj brojeva karioznih, ekstrahiranih i plombiranih zuba) pokazao se kao vrlo dobar pokazatelj oralnog zdravlja.

kU većini Europskih zemalja taj broj je ispod 3, u većini zemalja EU kreće se između 0,5 i 1,5. U Hrvatskoj je 1991. godine iznosio 2,6, a 1999. god. 3,5. Ovaj porast KEP indeksa nastao je najvjerojatnije kao posljedica reforme primarne zdravstvene zaštite u kojoj se izgubila sustavna preventivna stomatološka zaštita djece i mladeži u vrtićima i školama, a nije izgrađen novi sustav.

Analizirajući utvrđene bolesti i stanja u djelatnosti za zaštitu i liječenje usta i zubi u Gradu Zagrebu u 2010. godini ističe se zubni karijes s ukupno 522.125 registriranih dijagnoza i učešćem u ukupnom pobolu od 45,7 posto. U odnosu na 2009. udio je manji za 3,5 posto premda je još uvijek svaka druga dijagnoza zabilježena u djelatnosti za zaštitu i liječenje usta i zubi zubni karijes.

Ukupan broj plombiranih zubi iznosio je u 2010. godini 450.583, a broj izvađenih zubi 91.326. Kako ovi podaci govore samo o broju plombiranih i izvađenih zubi kod osoba tijekom 2010. godine, a ne ukupnom broju plombiranih i izvađenih zubi nisu adekvatni za računanje KEP indeksa. Iako indiciraju da je KEP indeks korisnika oralne zdravstvene zaštite građana Grada Zagreba veći od 3.

U dobnoj skupini djece starosti do 6 godina zubni karijes čini 61,8 posto svih dijagnosticiranih bolesti i stanja usne šupljine, školskoj populaciji staroj od 7 do 18 godina 45,3 posto, odraslim dobi od 20 do 65 godine 48,5 posto te kod starijih od 65 i više godina 31,6 posto.

 

Izvor: Brošura – Gradska slika zdravlja

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo