Zdravlje

Zdravlje

Polovica 6-godišnjaka ima karijes!

Osim što doprinosi unapređenju epidemije dječje pretilosti, redovita konzumacija slatkih grickalica ostavlja trag i u ustima mališana.

Australski stomatolozi upozoravaju kako se povećao broj djece koju muči karijes. Naime, više od polovice šestgodišnjaka ima karijes na mliječnim zubima. Stručnjaci Australskog instituta za zdravlje i socijalnu skrb proučavali su podatke gotovo 200.000 djece stare između četiri i 15 godina koja su posjetila školskog stomatologa 2005. i 2006. godine.

Prosječno je dijete od šest godina imalo dva karijesa, a svaki je deseti mališan imao osam karijesa!

Ondašnja je stomatološka udruga započela veliku edukativnu kampanju kako bi osvijestila roditelje o njihovoj ulozi čuvanja oralnog zdravlja svojih mališana. Glasnogovornik udruge dr. Peter Alldritt smatra kako je pojava karijesa kod tako male djece i u tako velikom razmjeru alarmantna:

“Karijes većinom uzrokuje što dijete jede i koliko često, a ako dodate lošu navike oralne higijene, poput nečetkanja zubi dva puta dnevno, tada je dijete izloženo realnom riziku od bolnog karijesa”.

Roditelji bi svojim mališanima trebali od najranije dobi usaditi dobre navike brige o usnoj šupljini i služiti kao primjer pravilne higijene. Za održavanje oralnog zdravlja potrebno je najmanje dva puta dnevno četkati zube, redovito posjećivati stomatologa (dva puta godišnje) te koristiti konac za čišćenje zubi.

O oralnom zdravlju svojih mališana se možete brinuti i prije nego što mu počnu rasti zubi – stvorite naviku redovitog i nježnog brisanja desni mekanom krpicom.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo