Zdravlje

Zdravlje

Pušači su dvaput skloniji bolestima desni i raku usne šupljine!

Rezultati najnovijeg istraživanja američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti su pokazali kako odrasli pušači imaju dvaput veći rizik za razvoj problema s oralnim zdravljem od osoba koje su se riješile štetne navike.

U usporedbi s osobama koje nisku nikada puše, aktualni pušači imaju čak četiri puta veću vjerojatnost za razvoj bolesti kao rak usne šupljine i bolesti desni.

kZnanstvenici su također otkrili kako pušači između 18 i 64 godine života imaju gotovo 1,5 puta veći rizik za spomenute probleme od bivših pušača, te dvostruko veću vjerojatnost za obolijevanje od osoba koje nikada nisu pušile.

Studija je pokazala kako su aktualni pušači svjesniji mogućih oralnih zdravstvenih problema, ali rjeđe posjećuju stomatologa. Istraživači su izvijestili kako je dvaput veća vjerojatnost da pušači nisu bili kod zubara više od pet godina.

Pušenje ima višestruki negativan utjecaj na organizam. Istraživanje je pokazalo kako osobe koje puše kutiju cigareta dnevno ili više imaju niži kvocijent inteligencije od nepušača. Štetna navika, osim toga, povisuje rizik od bolesti perifernih arterija.

Kako prestati pušiti? Naručite psihoterapeutski
CD
. CD možete kupiti pouzećem putem našeg Webshopa: Alfa Victus.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo