Zdravlje

Zdravlje

Recite zbogom zubobolji uz ove savjete!

Foto: Shutetrstock

Odlazak zubaru mnogim je ljudima prava noćna mora. Kada nastupi bol, ignoriramo je upravo zbog toga straha, sve dok ona ne postane nepodnošljiva. No, nužno je bol tretirati čim se pojavi..

Zubobolju bi većina ljudi opisala kao najneugodniju bol uopće. Dolazi nenadano, a čini nam se da je se nemoguće riješiti. U procesu smanjenja boli, osim odlaska zubaru, možete pokušati s blagodatima ljekovite prirode koja nas okružuje.

Ulje klinčića

Ulje klinčića je stari narodni lijek za ublažavanje zubobolje. Ono posjeduje analgetska i antiseptička svojstva, a vrlo je učinkovito za izazivanje utrnutosti spomenutih područja i olakšavanje boli.

Arnika

Arnika je korisna za ublažavanje oteklina i modrica u usnoj šupljini i oko zubnoga mesa nakon operacija odnosno vađenja zuba. Nekoliko doza arnike nakon vađenja zuba može u trenu doprinijeti bržem ozdravljenju i olakšavanju bolova.

Ne uzimajte arniku prije dentalne operacije, jer može potaknuti krvarenje!

Led

Zubobolju je u nekim slučajevima moguće otkloniti i ako je tretirate – izvana. Jednostavno uzmite kockicu leda i 5 minuta kružnim pokretima nježno masirajte mjesto koje vas boli.

Češnjak

Sve što trebate je sitno nasjeckani češnjak staviti u sterilnu gazu. Zatim ga još dodatno izgnječite kako bi se opustili svi ljekoviti sastojci kojima češnjak obiluje. Nakon toga, tretirajte zubobolju i izvana tako što ćete jednako pripremljen oblog staviti na obraz, točno na bolno mjesto. 

Što kada priroda  jednostavno ne pomaže?

Koliko nam se puta dogodilo da prirodni lijekovi zakažu? U tom slučaju bol biste trebali tretirati analgeticima, ali u tome trebate biti oprezni. Koliko god da je bol jaka i činila vam se nepodnošljivom, analgetike je potrebno dozirati i uzimati ih postepeno i prema preporučenom režimu doziranja. Neki analgetici mogu imati veće nuspojave te se moraju uzimati s oprezom, za neke je potrebna i preporuka liječnika. Prvi lijek izbora za liječenje blagog do umjerenog bola, prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), jest paracetamol jer djeluje na različite vrste bola, dobro se podnosi, ima najmanje nuspojava te se kao takav može uzeti već kod prvih simptoma boli kako se bol ne bi jačala. No, uvijek se prije upotrebe možete posavjetovati sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo