Zdravlje

Zdravlje

Učinkovita kemijska kontrola plaka – Curasept ADS sustav s klorheksidinom

Zubi u našim ustima, njih 32, svakodnevno obavljaju težak posao. Pod pritiskom su sa svih strana i neprestano ugroženi. Sjeckaju tone hrane, a još uvijek su iznimno ranjivi. Samo žvakanjem hrane, vršimo pritisak na zube snage do čak 30 kg – i sve to nekoliko tisuća puta dnevno.

Naši zubi – čvrsto građeni i dobro učvršćeni, a ipak ranjivi

Zubi su vrlo dobro građeni. Zubna caklina sastoji se od najtvrđih tvari u ljudskom tijelu, dok zubno meso štiti osjetljive zubne vratove i drži zub pričvršćen s čeljusti. Slina u ustima djeluje kao prirodni deterdžent, ispire bakterije i ostatke hrane te uz pomoć enzima stvara zaštitni sloj i štitiusnu šupljinu od štetnih bakterija. No ipak, unatoč toj savršenoj građi, zub može biti vrlo lako napadnut. Bakterije proizvode kiseline koje otapaju minerale zubne cakline, dok kiseline iz hrane (npr. voćne kiseline) zauzvrat neutralizira slina.

Stres i hormonalne promjene narušavaju prirodnu ravnotežu sluznice usta, a različiti operativni zahvati u ustima otežavaju mehaničko odstranjivanje nakupljenog zubnog plaka. Za njegovu učinkovitu kontrolu potrebna su nam kvalitetna mehanička pomagala – zubna četkica s velikim brojem vlakana, međuzubna četkica i zubni konac. Ipak, često samo mehanička kontrola nije dovoljna te je potrebna i ona kemijska. U tome će nam pomoći uporaba proizvoda čiji kemijski sastojci sprječavaju nastanak i razvoj neželjenog plaka. Jedan od takvih kemijskih sastojaka jest klorheksidin.

ADS formula – potpun klorheksidinski učinak

Klorheksidin je antiseptik koji se već desetljećima upotrebljava u dentalnoj medicini te je najučinkovitije sredstvo u sprječavanju nastanka plaka. Izvrsnog je antibakterijskog svojstva i iznimno duge učinkovitosti (djeluje i do 7 sati u našim ustima). Ipak, taj sastojak ima jedan nedostatak, a to je da uzrokuje obojenje zubi i jezika, te promjenu ili gubitak okusa.

Nakon dužeg istraživanja, stručan tim iz švicarske tvrtke Curaden International osmislio je CURASEPT ADS liniju proizvoda s posebnom formulom koja sprječava negativne učinke klorheksidina. Zahvaljujući patentiranom sustavu protiv obojenja, Anti-Discoloration-System (ADS), CURASEPT ADS sprječava nastanak plaka bez spomenutih nuspojava. Curasept ADS ne sadrži alkohol te samim time ne izaziva iritacije sluznice usta.

Učinkovite Curasept ADS tekućine za ispiranje usne šupljine

Curasept ADS linija obuhvaća tekućine za ispiranje usne šupljine pripremljene u tri različite koncentracije:

Curasept ADS 205 s 0,05% klorheksidina – nadopuna otežane oralne higijene (ortodontski i protetski zahvati)
Curasept ADS 212 s 0,12% klorheksidina – primjerena za produženu uporabu
Curasept ADS 220 s 0,2% klorheksidina – kratkotrajna i intenzivna uporaba prije i poslije većih dentalnih zahvata

Curasept ADS paste za zube – blaga formula bez NLS-a

Za učinak što boljeg čišćenja zuba, danas većina pasti na tržištu sadrži sastojak zvan NLS (natrij lauril sulfat ili eng. SLS – sodium lauryl sulfate). Možemo ga pronaći u sredstvima za čišćenje kao sastojak koji omogućuje stvaranje pjene (npr. deterdženti, sapuni). Iako sadrži visok stupanj snage čišćenja, ima i znatne, znanstveno dokazane, rizike po zdravlje. NLS iritira kožu i oralnu sluznicu te potiče stvaranje afti. Za razliku od uobičajenih pasti na tržištu, CURASEPT ADS linija obuhvaća i zubne paste te parodontalni gel koji ne sadrže NLS, s dvije različite koncentracije klorheksidina:

Curasept ADS 705 s 0,05% klorheksidina i 0,05% natrij fluorida – svakodnevna višemjesečna uporaba
Curasept ADS 712 s 0,12% klorheksidina – uporaba prije i poslije svih dentalnih zahvata, do dva mjeseca primjene
Parodontalni gel Curasept ADS 350 s 0,5% klorheksidina – sedmodnevna intenzivna njega (ispod proteza, fiksnih protetskih nadomjestaka)

Prava kombinacija za odlične rezultate

Prilikom istovremene uporabe tekućina s klorheksidinom te zubnih pasti s NLS-om, moramo obratiti posebnu pozornost. U toj kombinaciji NLS iz zubne paste koči antibakterijsko djelovanje klorheksidina iz tekućine. Upravo zbog toga, Curasept ADS zubne paste bez NLS-a odlična su kombinacija s Curasept ADS tekućinama za usta, jer se nadopunjuju te djeluju sinergijski.

Loš zadah, upala desni i nastanak karijesa najčešće su posljedica loše i nedovoljne oralne higijene. U borbi protiv tih neugodnih posljedica glavno oruđe i dalje ostaje zubna i međuzubna četkica te zubni konac, no kao njihova nadopuna svakako je dobrodošla i kemijska potpora. Najvažnije je da ona bude učinkovita i dobra za naše zdravlje. Curasept ADS linija nudi učinkovito kemijsko rješenje neugodnom krvarenju desni, nastanku ružnih smeđih obojenja zuba i neželjenim iritacijama sluznice.

www.albidus.hr

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo