Zdravlje

Zdravlje

Umjesto četkanja zubi, mućkajte ulje u ustima

Četkanje zubi može biti štetnije nego što mislite. Ljudi često zanemaruju osjetljivost desni i jačinu paste za pranje. Mnogi također ne znaju da postoje alternativni načini oralne higijene. Mućkanje ulja u ustima je stara tehnika koja potječe iz Ayurvede, a koristi se već 3.000 godina.

Ono što se savjetuje je mućkanje ulja u ustima 20-ak minuta na prazan želudac. Ovaj postupak realno ne ostavlja “gorak” okus u ustima i smatra se vrlo opuštajućim. Prema preporukama trebao bi se provoditi dva puta na dan kako bi rezultati bili jednaki onima nakon četkanja zubi.

Ovo je također odličan način za izbjeljivanje zubi i zaštitu desni. Ako vam smeta konzistencija ulja prilikom mućkanja, stavite ga pod jezik kako bi pozitivno djelovao na zdravlje. Nakon što ste gotovi s ovim načinom “pranja zubi” isperite dobro vodom. Ulje nemojte progutati.

Preporučuje se obično jestivo ulje, no može se koristiti kokosovo ulje i maslinovo. Pokušajte izbjeći sezamovo i suncokretovo ulje. S obzirom da mnogi dijele svoja pozitivna iskustva s ovim postupkom, pokušajte ovu alternativnu metodu. 

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo