Zdravlje

Zdravlje

Zaštitite se od karijesa – sirom!

Sir pomaže oralnom zdravlju tako što neutralizira kiselinu u ustima. Imate zeleno svijetlo za uživanje u čaši bijelog vina i malo kvalitetnog sira.

Volite sir? Naučite složiti savršenu platu!Ako želite blistavi osmijeh i zube bez karijesa, uživajte u grickanju sira! Tako glasi savjet američkih stomatologa koji su došli do ovog zaključka nakon proučavanja gotovo 70 mališana starih između 12 i 15 godina.

Malene su ispitanike raspodijelili u tri skupine jedni su svakog dana jeli cheddar, drugi jogurt s niskom razinom šećera, a treći su pili čašu mlijeka. Stomatolozi su mjerili pH njihovog zubnog plaka prije obroka te deset, 20 i 30 minuta poslije. Mališani koji su konzumirali jogurt ili popili mlijeko imali su jednaki pH u ustima pri sva četiri mjerenja, no djeca koja su pojela sir imala su “rapidan porast pH u svakom mjerenju”.

Voditelji studije iz Akademije opće stomatologije smatraju kako konzumacija sira povećava količinu sline u ustima, što je prirodan način na koji naše tijelo održava zdravu razinu pH faktora u ustima. Također, sir otpušta kemijske spojeve koji stvaraju zaštitan sloj na zubima i tako dodatno štite zube od kiseline koja nagriza zubnu caklinu i zauzvrat štiti od razvijanja karijesa.

Studija koja je objavljena u časopisu General Dentistry ide ruku pod ruku s rezultatima istraživanja stručnjaka Sveučilišta Johannes Gutenberg iz Mainza koji su zaključili kako ispijanje bijelog vina može imati jednaki zaštitni učinak po zdravlje zuba, pogotovo ako se kombinira s grickanjem sira.

“Tradicija uživanja sireva za desert u kombinaciji s bijelim vinom može dobro djelovati na sprječavanje oštećenja zuba jer sir sadrži velike količine kalcija”, zaključili su istraživači, napomenuvši kako sir pomaže neutralizirati kiselinu iz vina, koja bi bila štetna za caklinu zuba Bijelo vino šteti caklini zuba

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo