Zdravlje

Zdravlje

Zašto je važno isprati zube nakon kupanja u bazenu i zašto zubi ne vole koštice voća? Evo što stomatolog kaže

Foto: Shutterstock

Puno pažnje pridaje se zaštiti kože u ljetnim mjesecima te vježbanju i zdravoj prehrani kako bismo izgledali što ljepše na plaži, no što je s našim zubima?

S ljetnim radostima iza ugla, niže je pet zlatnih savjeta koji će vam pomoći da problemi sa zubima ne pokvare vaš odmor.

Morate vaditi umnjake? Evo tko je kriv i zašto nemate mjesta u čeljusti za sve zube

1. Redovna kontrola i čišćenje kamenca prije odmora

Zubobolja za vrijeme godišnjeg odmora jedna je od neugodnijih smetnji koja se može pretvoriti u vrlo neugodan problem. Ako tome dodamo činjenicu da je često vrlo teško doći do stomatologa izvan mjesta gdje stanujemo, komplikacija postaje veća. Najjednostavniji način za spriječiti ovu situaciju je obaviti preventivnu redovitu kontrolu prije godišnjeg odmora kako bismo mogli riješiti sve potencijalne probleme prije nego uzrokuju bolna stanja.

2. Vole li zubi bazene?

Ukoliko vaši ljetni planovi uključuju provođenje mnogo vremena u bazenu zapamtite da je važno isprati zube nakon kupanja u bazenu s kloriranom vodom. Neki bazeni imaju ekstra visoku razinu klora koja može oslabiti vaše zube. Redovito perite zube i koristite vodice za ispiranje.

3. Hidratacija za zdrave i lijepe zube

Slina ima važnu ulogu u čišćenju zuba i jezika. Kada smo dehidrirani, a ljeti je to češće nego zimi, lučenje sline se smanjuje te se hrana i plak lakše zadržavaju na zubima. Zadržavanje plaka može ubrzati nastanak karijesa i gingivitisa te pojavu neugodnog zadaha. Pijte barem dvije litre vode na dan, a ukoliko boravite na suncu ili pijete kavu ili alkohol, povećajte unos vode.

Zamolili smo stomatologa da nam objasni kako izgleda virtualni pregled zubi i kaže – pacijenti su opušteniji

4. Na aktivnom odmoru, štitnik zube čuva

Ljeto je vrijeme za sportove na otvorenom, a zube, obraze, desni i usne možete zaštititi štitnikom za zube. Ukoliko planirate vrlo aktivan odmor, razmislite o nabavi štitnika kako biste spriječili da trenutak nepažnje uzrokuje neugodne ozljede. Profesionalni štitnici izrađuju se kod stomatologa, međutim postoji niz opcija koje se mogu nabaviti i u trgovinama sportske opreme.

5. Otvarač je jedno, a zubi su drugo

Vjerujemo da ovo ne treba posebno naglašavati, međutim, ozljede zuba uslijed otvaranja boca vrlo su česte. Osim otvaranja boca, zubi se često okrhnu na koštice voća pa podsjećamo na oprez i pri uživanju u breskvama i nektarinama, te preporučamo izbjegavati grickanje leda iz istog razloga.

Postoje i drugi zlatni savjeti koji će usavršiti vaš zlatni osmijeh, više pročitajte ovdje.

Vodice za ispiranje usta – jesu li nužne i kako izabrati pravu?

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo