Zdravlje

Zdravlje

Fizički i psihički uzroci impotencije

Treba znati kako snošaj nije jedini način iskazivanja ljubavi, a povremena impotencija sasvim je normalna stvar.

Poremećaji erekcije usko su povezani s dijabetesom, povišenim tlakom, konzumiranjem alkohola, a neki su rezultat poremećaja cirkulacije ili oštećenja živca. Impotencija uključuje i psihološku komponentu, pa čak i tamo gdje je njezin uzrok dijabetes ili loša opskrba genitalija krvlju. I loša veza može biti dovoljan razlog za impotenciju, no s druge strane, to ne mora značiti da je vaš partner zasićen vama i da želi vezu prekinuti. Može se pojaviti i selektivna impotencija – stvar funkcionira s ljubavnicom i kod masturbacije, ali sa suprugom nikako.

kImpotencija je povezana i sa životnom dobi, pa se tako pojavljuje kod svakog trećeg muškarca poslije 45. godine života. Znači, dok mladić od 17 godina pati zbog neželjenih erekcija i preuranjene ejakulacije, starijem muškarcu treba puno ljubavi i nježnosti da bi postigao erekciju. Takvi obično smatraju da im je mjera – jedna erekcija svakoga dana.

Postoji li rješenje?

Posjet liječniku obvezan je ako je riječ o konstantnoj impotenciji. Liječnik će obaviti kompletne pretrage kako bi se utvrdilo zdravstveno stanje i mogući uzroci tegoba. Način liječenja ovisi o svakom pojedinom slučaju. Nekima će trebati kirurški zahvati, a nekima će biti dovoljno ubrizgavanje određenog lijeka. U Britaniji, primjerice, liječnici često prepisuju jedan lijek što ga muškarac može davati sam sebi i koji, za razliku od drugih lijekova, jamči uspjeh u 90 posto slučajeva. Ipak, pretjerana uporaba tog lijeka može biti opasna.

Neki pak tvrde da različite metode koje uključuju masažu (bez snošaja) također čine čuda u prevladavanju impotencije.

I na kraju, treba kazati da snošaj nije jedini način iskazivanja ljubavi i strasti. Zapravo, mnogi se potentni ljudi služe brojnim alternativnim metodama kako bi pokazali da im je do nekoga stalo. Onih desetak minuta snošaja za njih uopće nije na prvome mjestu.

 
K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo