Hepatitis B teže pogađa muškarce

konkurencija, borba spolova

Kronični hepatitis B brže napreduje i uzrokuje oštećenje jetre kod muškaraca, koji su glavne žrtve ovog virusa.

Muškarci zaraženi virusom HBV-a imaju šest puta veće šanse za razvijanjem kroničnog oblika hepatitisa nego žene. Do nedavno je ova činjenica bila poznata, no tek su sada kineski stručnjaci otkrili pravi razlog. Za sve je odgovoran neobičan protein jetre kojeg imaju samo muškarci.

U pokusima s laboratorijskim miševima, istraživači su ustanovili neobičan oblik proteina imena Apo A-I u jetri muških zaraženih miševa, ali ne i zaraženih ženki. Ovaj je protein uključen u borbu tijela protiv raznih upala i vjeruje se kako je upravo on razlog većoj podložnosti muškaraca komplikacijama koje uzrokuje ova bolest.

Osim što nudi odgovor za spolnu razliku u ponašanju samog hepatitisa, protein Apo A-I može dati važne markere za praćenje napredovanja hepatitisa B.

Kronični hepatitis je problem za 400 milijuna osoba diljem svijeta, a uključuje inačicu bolesti koja se prenosi putem krvi, sline i seksualnim kontaktom. Muškarci su najčešće pogođeni najtežim komplikacijama koje on uzrokuje: cirozom ili rakom jetre.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!