Opijanje utrostručuje rizik raka gušterače

piva, pivo, alkohol

Muškarci koji konzumiraju pet ili više alkoholnih pića u kratkom vremenu utrostručuju svoje izglede razvijanja raka gušterače.

Iako nije česti oblik malignih bolesti, rak gušterače je jedan od smrtonosnijih. Više od 95 posto pacijenata umre u roku od dvije godine nakon dijagnoze.

Istraživači Sveučilišta u Kaliforniji su proučavali pacijente s rakom gušterače kroz razdoblje od četiri godine. Manje od polovice ispitanika bili su muškarci.

Stručnjaci su usporedili muškarce koji su konzumirali malo alkohola ili uopće nisu pili s onima koji su konzumirali veće količine alkoholnih pića. Ustanovili su kako ispijanje veće količine alkohola ili opijanje i više nego utrostručuju rizik razvijanja raka gušterače. Muškarci koji si povremeno priušte čašu pića izloženi su 1,5 puta večer riziku od raka gušterače u odnosu na osobe koje uopće ne konzumiraju alkohol ili muškarce koji popiju jedno piće mjesečno.

Ono što je iznenadilo stručnjake jest to što je veća konzumacija alkohola povezana s višim rizikom raka gušterače kod muškaraca, ali ne i žena.

Prema istraživačkom timu, ova je studija drugačija od ostalih jer je njome prikupljeno više podataka o opijanju i konzumaciji alkohola u intervalima od 532 pacijenta s rakom gušterače.

"Rak gušterače jedan je od najsmrtonosnijih vrsta raka, stoga bilo koji faktor rizika koji se može ustanoviti i na koji možemo utjecati moguće spašava živote. Našim je istraživanjem ustanovljeno kako velike količine konzumiranog alkohola mogu biti rizik za rak gušterače" objasnio je dr. Samir Gupta, profesor interne i voditelj istraživanja.

Sljedeći je korak provesti dodatna istraživanja kako bi se ustanovio razlog zašto povećana konzumacija alkohola ovako utječe na muškarce, ali ne i na žene.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!