Zdravlje

Zdravlje

Sastojak grožđa učinkovito uništava stanice raka prostate

Resveratrol, sastojak crnog grožđa, može pružiti nadu pacijentima s rakom prostate. Naime, uz pomoću ove ljekovite tvari muškarci se mogu lakše oporaviti od agresivnog oblika raka prostate, tvrde američki istraživači.

Prethodne su studije pokazale kako resveratrol djeluje na tumore tako da oni postaju prijemljiviji kemoterapiji, a sada su stručnjaci Sveučilišta Missouri i Columbia htjeli ustanoviti može li ovaj antioksidans učiniti stanice tumora prijemljivijima zračenju.

“Kada se tumori izlože ovoj tvari, stanice tumora su bile prijemljivije terapiji zračenjem, ali učinak je bio veći nego kod tretiranja s obje tvari zasebno. Čini se da je kombinacija resveratrola i terapije zračenjem imala sinergistički učinak koji povećava razinu dva ključna proteina koji uništavaju stanice raka – perforin i granzim B“, objasnio je Michael Nicholl, kirurški onkolog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Missoiriju i jedan od voditelja istraživanja.

“Ustanovili smo da smo mogli uništiti puno više stanica tumora nego koristeći samo terapiju zračenjem. Također je bitno imati na umu da je kombinacija uništiva sve tipove stanica tumora, uključujući i agresivne stanice raka“, dodao je Nicholl.

Nažalost, ovaj dobrobitan učinak resveratrola ne možete dobiti ako jedete veće količine crnog grožđa ili pijete više vina. Naime, naše tijelo toliko dobro apsorbira ovaj antioksidans da bi bilo potrebno pojesti znatne količine namirnica koje ga sadrže.

Stručnjaci se nadaju da će testirati učinak resveratrola na životinjama, a ako se pokaže uspješnim, počet će ispitivanja na ljudima. Na kraju dugačkog istraživačkog niza, ovaj bi antioksidans mogao biti uvršten na popis lijekova za terapiju raka prostate.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo