Zdravlje

Zdravlje

Testisi ne vole visoku temperaturu! Naučite napraviti samopregled te koje su kvržice stvarno opasne

Shutterstock

Navika nošenja mobitela u džepu opasnija je nego što to mnogi muškarci pretpostavljaju.

Osim zbog elektromagnetskog zračenja, koje je samo po sebi štetno, dolazi do pregrijavanja testisa, a poznato je da, ako temperatura testisa prijeđe 37 stupnjeva, proizvodnja spermija prestaje te se smanjuje njihova pokretljivost i kvaliteta.

No i neke druge, uobičajene navike modernih muškaraca, poput nošenja preuskog donjeg rublja i traperica, mogu utjecati na zdravlje testisa. I dok se u javnosti najčešće govori o raku testisa, odnosno simptomima na koje treba obratiti pozornost kako bi se ova bolest u spolnim žlijezdama muškaraca na vrijeme otkrila, vrlo rijetko se spominju druge tegobe koje također mogu izazvati zabrinutost i nelagodu te utjecati na smanjenje plodnosti. Prije svega tu se misli na varikokele ili cirkulacijski poremećaj uzrokovan proširenjem vena u skrotumu (mošnjama) i unutarnjoj sjemenskoj veni (koja odvodi krv iz sjemenika), a koji se također dovodi u vezu s temperaturom u skrotumu i testisu.

Pod varikokelom se podrazumijeva izrazito proširenje vena spermatičkog pleksusa kao posljedica patoloških promjena u venskoj drenaži sjemenika. Varikokela se najčešće javlja u vrijeme puberteta i predominantna je na lijevoj strani. Na desnoj strani znak je patoloških promjena retroperitoneuma ili tumora bubrega. Samo u 2% slučajeva je bilateralna, pojašnjava mr. sc. Antonio Plešnar, spec. urolog i subspecijalist urološke onkologije.

Varikokela – urolog objašnjava sve što morate znati o ovom poremećaju

Zračenje mobitela usporava “plivače”

Znanstvenici s engleskog Sveučilišta Exeter nedavno su analizirali gotovo 1500 uzoraka spermija. Kvaliteta spermija mjerena je na tri različita načina: prema njihovoj sposobnosti pravilnog kretanja prema jajnoj stanici, proporciji živih spermija te koncentraciji – broju spermija po uzetoj jedinici sjemene tekućine.

Testiranju su se podvrgnuli muškarci različitih dobnih skupina i u svakoj se skupini 50 do 80% spermija kretalo normalno sve dok nisu bili izloženi zračenju mobitela, nakon čega je broj spermija padao za osam posto. S obzirom na učestalost korištenja mobitela diljem svijeta, a posebice zbog navike držanja aparata u džepu, očekuje se da će se to negativno odraziti na kvalitetu spermija, posebice za muškarce koji su ionako već granično plodni.

Samopregled testisa

  • Najbolje je da to učinite nakon toplog tuša jer topla voda opušta kožu skrotuma. Odmaknite penis od tijela. Pregledavajte svaki testis zasebno držeći ga između palca i ostalih prstiju. Testisi se mogu razlikovati po obliku i veličini. To nije znak za uzbunu, veličina i oblik testisa mogu se mijenjati.
  • Također, jedan testis može biti opušteniji od drugog, što također nije razlog za brigu. Ispod svakog testisa postoje strukture nalik konopu koje skladište i transportiraju. To nisu kvržice.
  • Ono što tražite jest kvržica veličine graška. Ugledate li ili osjetite pod prstima nešto slično, vrijeme je da posjetite svog liječnika. Nije potrebno odmah paničariti, možda je samo riječ o nekoj benignoj promjeni.

Vazektomija i cirkumcizija (obrezivanje) – urolog objašnjava što morate znati o ovim zahvatima

Rublje ne smije stezati, ali mora fiksirati

Poznato je kako je najzdravije donje rublje ono pamučno, jer je prozračno, kroz njega koža “diše”, može se prati na najvišim temperaturama, zahvaljujući čemu se smanjuje rizik od iritacija i infekcija. No za muškarce kvalitetno donje rublje važnije je nego što mnogi misle, pa tako zagrebačka liječnica opće medicine dr. Jasna Krajač ističe kako joj u ordinaciju dolazi sve više pacijenata s ružnim dermatološkim promjenama u području prepona i alergijskim reakcijama na sintetske materijale.

Crvenilo, žarenje i peckanje najčešće su posljedice nošenja nekvalitetnog donjeg rublja. Osim materijala od kojeg je napravljeno, a to mora biti 100% pamuk, vrlo je važno i to da rublje nigdje ne steže, tj. da je napravljeno od mekanog materijala koji i bez agresivnog elastina u sebi fiksira kompletan genitalni dio. Uslijed nošenja modela koji su previše uski i ne rastežu se, dolazi do pojačanog pritiska na područje skrotuma i testisa što može izazvati dodatne neugodne manifestacije zagrijavanja, bolnosti, pa čak i poremećaja spermatogeneze, pojasnila je dr. Jasna Krajač na nedavnom predstavljanju prvih hrvatskih zdravih gaća, Oktanki, u zagrebačkoj Nami.

Dr. Krajač napomenula je kako bi normalna temperatura “tamo dolje” trebala biti 34 stupnja, a svako odstupanje od toga slabi spermatogenezu. 

13 stvari koje ne smijete reći depresivnom muškarcu + naučite prepoznati simptome

D. Petrov/magazin Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo