Zdravlje

Zdravlje

Urolog objasnio kako bi muškarci trebali prevenirati rak testisa

Shutterstock

Karijera, brak, djeca čine ju još životnijom. Vremenski cajtnot uzima danak. Muškarci su gurnuti u začarani krug u kojem se neki snalaze a neki i ne. Ipak većini je zajedničko da za svoje muško zdravlje to dragocjeno vrijeme nemaju.

Do četrdesete problemi s erekcijom, tumori testisa, spolno prenosive bolesti i moguća neplodnost ono je što vas mora brinuti. Promijenite životne navike, vježbajte redovito, jedite zdravo, kontrolirajte težinu i nemojte pušiti.

To su pretpostavke za dobar seksualni život ali time smanjujete i mogućnost bolesnih stanja i malignih bolesti. Ako unatoč tome postoji određeni problem s postizanjem i održavanjem erekcije javite se liječniku.

Pazite na svoje zdravlje

Popipajte si testise barem svakih nekoliko mjeseci i ako primjetite tvrdu promjenu veličine jagodice prsta ili naglo povećanje testisa posjetite svog liječnika ili urologa. Stupate u odnose s novom partnericom, koristite kondome u obostranu korist. 

Pojavi li vam se nakon odnosa pečenje u mokraćnoj cijevi ili imate iscjedak prije ili između mokrenja velika je vjerojatnost da ste zaradili upalu mokraćne cijevi s jednom od spolno prenosivih bakterija. Pojave li vam se promjene u vidu bradavica ili bjelkastih zadebljanja moguća zaraza HPV virusom je velika. Posjetite liječnika. Ne čekajte. Čim prije se riješite novonastalih simptoma i promjena na udu vaše potpuno zdravlje je ponovno tu. Stupili ste u brak, želite svoju malu bebu, pokušavate godinu dana i ništa. Vrijeme je da se učini spermiogram (uz tri dana apstinencije) i obavi obrada kod urologa ili endokrinologa.

Brzo postavljanje dijagnoze i mogući terapeutski postupci povećavaju bitno vaše šanse za potomstvom.

Stariji ste od 35 godina, dugogodišnji pušač, primijetili ste krv u mokraći. Nemate znakove upale. Nema bolova. Situacija je hitna. Treba isključiti moguće tumore u mjehuru i drugim djelovima urotrakta. Pregled kod urologa, uzv. urotrakta i moguća cistoskopija riješit će sve dileme. Bližite se pedesetima ili ste stariji. Imate ili nemate probleme sa mokrenjem. Morate znati da svaki šesti muškarac tokom godina oboli od raka prostate, a da se ta mogućnost sa starenjem bitno povećava.

Ranom dijagnozom do izlječenja

Zapamtite, rak prostate dok ne uznapreduje u pravilu ne daje nikakve simptome. Vrijeme je da date krv za PSA i s nalazom obavite pregled kod urologa koji će vam s obzirom na vrijednosti odredite daljnji tok mogućih pretraga ili pregleda.

Rano postavljanje dijagnoze raka prostate stavlja vas u poziciju potpunog ozdravljenja. Ako su tegobe s mokrenjem bile razlog pregleda promjene životnih navika i široka paleta učinkovitih lijekova riješiti će vaše tegobe ili ih bitno smanjiti.

Znate li prepoznati simptome raka prostate? Evo na što treba obratiti pozornost

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo