Zdravlje

Zdravlje

Ginekologinja Matilda Mladinić o potencijalno zaraženima: Nemojte biti sebični i izbacivat nas iz pogona!

Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

Što vrijedi danas, možda neće za nekoliko dana jer se situacija mijenja iz sata u sat… Isto tako mijenjaju se i moje emocije vezano za sve ovo što prolazimo, što nismo očekivali i što ćemo još morati proći.

Što me naučio koronavirus?

I ja sam, kao i mnogi od vas, planirala nastaviti život onako kako ga živim oduvijek. Bila sam sigurna da ću baš ovih dana otputovati u neke u toplije krajeve, ali kako su dani prolazili, shvatila sam i sama da je vrag odnio šalu i da bih svakako trebala odustati od „junačenja“. Sad kad je i let otkazan, jasno je da ne mogu nikamo, baš kao ni vi.

Kako panika i stres povisuju, ali i snizuju krvni tlak? Kardiolog objašnjava za koga je to opasno

Danima su me zabavljale objave po društvenim mrežama koje sadrže crni humor i šale na vlastiti račun. Sve je bilo daleko od nas i, kao i vi pretpostavljam, i ja sam se nadala da će nas samo okrznuti. A onda je u Splitu otkazan koncert Songkillersa kojem sam se tako radovala, jedna mi je prijateljica rekla: “Ajme, nemoj dolaziti k meni na kavu”,  ušla sam gotovo prazno parkiralište prodajnog centra, gledala poluprazne police dućana s prehrambenim namirnicama, redove pred ljekarnama i osjetila nelagodu i pomalo jezu.

Tad sam osjetila da aktualni događaji jako utječu na moj život, moje navike i planove. I da ni na kakav način to ne mogu kontrolirati. Nesvjesni smo da razgovaramo samo o virusu, strah nas je nepoznatoga.

Čim smo shvatili da su mjere koje se poduzimaju ozbiljne i da se od nas traži da ih se pridržavamo, sad bismo svi mi jako željeli otići u kino, kazalište ili smo baš planirali krenuti u teretanu.

E, ne može više! I pitanje je kada ćemo to ponovno moći. 

Moja kći u pidžami na kauču prati virtualnu nastavu i, naravno, ne shvaća situaciju ozbiljno. Jako je zabrinuta kako će je profesori ispitati i koliko ova školska godina uopće ima smisla. Ovome se ne nazire kraj i nitko se ne usuđuje davati prognoze iz jednostavnog razloga – jer neprijatelja ne poznajemo dovoljno.

Odjednom sam zaključila da, bez obzira na sve teorije zavjere ili ovakva i onakva objašnjenja, ja nisam u rizičnoj skupini, a ni moje dijete, ali da imam starije roditelje pa me se ovo itekako tiče i djeluje na moj život negativno.

Rad u zdravstvu

Svi mi koji radimo u zdravstvu posebno smo osjetljiva skupina jer nas je ionako malo i, ako se moramo izolirati zato što smo bili u kontaktu s potencijalno zaraženim, onda to ide na dušu i savjest onima koji se i dalje nonšalantno šeću među nama, a prešućuju svoje rizično ponašanje.

Ginekologinja otkrila dva razloga zbog kojih žene dolaze na pregled, a da prije nisu bile godinama

I onda smo mi, umjesto da pomažemo, izbačeni iz pogona. Što je to nego sebično ponašanje?

Broj pacijenata na mojem radnom mjestu trenutačno je tek neznatno smanjen, ne otkazuju se masovno pregledi koji nisu ni inače hitni. Pojedinci se čude našoj nervozi kad vidimo punu čekaonicu, ali mi se u vanjskim ambulantama zbog manjka zaštitne opreme ne možemo adekvatno ni zaštititi. Moj apel glasi – ostani doma, smanji maksimalno broj kontakata, budi odgovoran pojedinac! Na kraju priče, ja nam svima ponajprije želim puno sreće!

Autor: Matilda Mladinić, dr. med., specijalistica ginekologije i opstetricije

Foto:  Miranda Cikotić/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo